• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Samosprávy na Slovensku protestujú proti vysokým cenám energií, ako znak nespokojnosti vypnú verejné osvetlenie

Samosprávy na Slovensku protestujú proti vysokým cenám energií, ako znak nespokojnosti vypnú verejné osvetlenie

Pripravovanú protestnú iniciatívu vnímame ako nevyhnutnosť a očakávame, že ju bude zo strany vlády sprevádzať pochopenie a pomoc.

Samosprávy v pondelok 30. januára od 19:00 do 19:30 zhasnú verejné osvetlenie. Protestnou iniciatívou s názvom „Mestám a obciam zhasína nádej“ vyšlú vláde signál o tom, že je potrebná rýchla a účinná pomoc, ktorá sa týka cien energií. Informovalo o tom Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Vážna situácia

Cieľom protestnej akcie je reakcia na vážnu situáciu v samospráve, ktorá súvisí s ekonomikou, energetikou, ako aj s rozhodnutiami vlády, ktoré majú negatívny dopad na samosprávy, a teda aj všetkých občanov.

„Minulý piatok sme v Čadci predstavili Kysuckú výzvu, ktorá je presným pomenovaním požiadaviek, na ktoré musí vláda rýchlo reagovať. Aj tam sme ďalší postup konzultovali s predstaviteľmi miest aj obcí. Preto pripravovanú protestnú iniciatívu vnímame ako nevyhnutnosť a očakávame, že ju bude zo strany vlády sprevádzať pochopenie a pomoc,“ dodal predseda Komory miest ZMOS Jozef Božik.

Informovanie občanov

Komora miest samosprávam odporúča, aby o pripojení sa k iniciatíve Mestám a obciam zhasína nádej informovali aj občanov aj s vysvetlením demonštratívneho zhasnutia verejného osvetlenia s tým, že neriešenie cien energií má pre samosprávy vážne a negatívne dopady, ktoré sa dotknú aj bežného života každého človeka.

„Mestá a obce nie sú autormi problémov. Sú obeťami zlých rozhodnutí vlády, a to, čo v tomto období najviac potrebujeme je rýchla a efektívna pomoc od vlády,“ uzavrela Komora miest ZMOS.

Mestám a obciam zhasína nádej, KDH podporí samosprávy v avizovaných protestoch

Dve tretiny všetkých služieb poskytujú každému občanovi obce či mestá, nie priamo štát, a preto je neakceptovateľné, aby štát samosprávy odrezal od peňazí. Potrebujú okamžitú pomoc. Uviedlo to Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktoré je rozhodnuté podporiť samosprávy v rámci avizovaných protestov.

KDH stojí na strane samospráv

Strana KDH vyhlásila, že je pripravená tento spôsob prejavu nespokojnosti a zúfalstva podporiť aj prostredníctvom svojich starostov a primátorov. KDH chce týmto spôsobom apelovať na vládu v demisii, aby začala s okamžitou pomocou pre samosprávy, ktorým zobrala zhruba 600 miliónov eur a zároveň sa nepostarala o to, aby im ceny energií nestúpli na trojnásobné až päťnásobné sumy.

Viac o téme: Energetická kríza

KDH stojí na strane samospráv a stavovských organizácií Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska v ich oprávnených požiadavkách na kompenzácie výpadkov príjmov. S avizovanou pomocou od ministerstva hospodárstva sa reálne nič nedeje a splatnosť zálohových faktúr za energie sa blíži ku koncu,“ vyhlásil podpredseda KDH Tomáš Merašický.

Dostatočné finančné krytie

Aj tieto problémy nás o to viac presviedčajú, že je nutné zmeniť legislatívu a prijímať zákony, aby v kritických situáciách, ktoré si verejné inštitúcie a samosprávy nespôsobili vlastnou vinou, garantoval dodávku energií v primeraných cenách štát," doplnil Merašický s tým, že návrhom KDH je aj zmena ekonomických zákonov a spôsob financovania samospráv.

Predseda KDH Milan Majerský doplnil, že samosprávy sú kľúčové, keďže sú ľuďom najbližšie a pomáhajú im. Podľa neho je normálne, aby im bolo vzhľadom na rozsah ich kompetencií dané dostatočné finančné krytie.

Samosprávy 30. januára od 19:00 do 19:30 protestne zhasnú verejné osvetlenie, čím budú vláde signalizovať svoju nespokojnosť. Informovalo o tom Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré je autorom protestnej iniciatívy s názvom „Mestám a obciam zhasína nádej.“ Cieľom protestného zhasnutia je reakcia na vážnu situáciu v samospráve, ktorá súvisí s ekonomikou, energetikou, ako aj s negatívnymi dopadmi rozhodnutí vlády.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie