• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Rusi údajne zničili desať ukrajinských rakiet ATACMS smerujúcich na Krym, dodané boli Spojenými štátmi

Rusi údajne zničili desať ukrajinských rakiet ATACMS smerujúcich na Krym, dodané boli Spojenými štátmi

Zelenskyj bez udania dôvodu zrušil svoju plánovanú cestu do Španielska, uviedla tamojšia vláda.

15.5.2024 (SITA.sk) - Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že protivzdušná obrana zostrelila v stredu skoro ráno desať ukrajinských rakiet dodaných z USA, ktoré smerovali na polostrov Krym.

Boli zničené nad Čiernym morom

Balistické rakety dlhého doletu ATACMS boli zničené nad Čiernym morom, uviedlo ministerstvo. USA zahrnuli armádny taktický raketový systém, známy ako ATACMS, do marcového balíka vojenskej pomoci.

K ukrajinskému útoku došlo v čase, keď sa ruskí vojaci snažia postúpiť v ofenzíve v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorá sa začala minulý týždeň, znamenala najvýznamnejší cezhraničný vpád od začiatku rozsiahlej invázie a prinútila takmer 8-tisíc miestnych ľudí opustiť svoje domovy.

Zrušil cestu do Španielska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vo svojom nočnom videopríhovore uviedol, že armáda vyslala posily do Charkovskej a Doneckej oblasti.

Je príliš skoro robiť závery, ale situácia je pod kontrolou,“ povedal. Napriek tomu Zelenskyj podľa španielskej vlády zrušil plánovanú cestu do Španielska koncom tohto týždňa. Neuviedol žiadny dôvod na zrušenie.

Tempo postupu Ruska v pohraničnej Charkovskej oblasti, kde koncom minulého týždňa spustilo ofenzívu a dosiahlo výrazný pokrok, sa spomalilo, uviedol Inštitút pre štúdium vojny v utorok neskoro večer.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie