• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Rusi rušia mobilnú komunikáciu počas presunu techniky v Doneckej oblasti, neveria miestnym obyvateľom

Rusi rušia mobilnú komunikáciu počas presunu techniky v Doneckej oblasti, neveria miestnym obyvateľom

Ruská armáda nechce, aby obyvatelia hlásili informácie ukrajinským obranným silám v reálnom čase.

31.1.2024 (SITA.sk) - Rusi rušia mobilnú komunikáciu počas presunu svojej techniky na okupovaných územiach v Doneckej oblasti, keďže nedôverujú miestnemu obyvateľstvu. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu ukrajinského Centra národného odporu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Nepriateľ ruší mobilný signál počas presunu ruskej techniky, aby ľudia nehlásili informácie obranným silám (Ukrajiny) v reálnom čase. To svedčí o úrovni skutočnej podpory okupácie zo strany miestnych obyvateľov,“ uviedlo Centrum národného odporu.

Scholz potvrdil, že bezpečnostné záruky pre Ukrajinu budú čoskoro hotové

Nemecký kancelár Olaf Scholz očakáva, že sa Kyjev a Berlín dohodnú na bezpečnostných zárukách „čoskoro“.

„Predpokladám, že to čoskoro sfinalizujeme. Mám pocit, že sme blízko záverečnej fáze rokovaní,“ povedal Scholz na stredajšej tlačovej konferencii. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Bilaterálne zmluvy

Krajiny zo skupiny najvyspelejších ekonomík G7 a niekoľko ďalších partnerov sa zaviazali poskytnúť Ukrajine bezpečnostné záruky prostredníctvom bilaterálnych zmlúv. Veľká Británia bola prvá, kto dokončil takúto dohodu. Udialo sa tak 12. januára počas návštevy britského premiéra Rishi Sunaka v Kyjeve.

Pomoc pre Ukrajinu

Posledné kolo konzultácií o bezpečnostných zárukách medzi Ukrajinou a Nemeckom sa uskutočnilo v decembri minulého roka. Strany prediskutovali kľúčové body budúcej bilaterálnej dohody a jej právny rámec. Scholz tvrdí, že čoskoro obnoví rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o tejto otázke.

Nemecký kancelár dodal, že Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, a pripomenul prísľub Berlína poskytnúť Ukrajine v roku 2024 vojenské dodávky vo výške viac ako sedem miliárd eur. Scholz tiež vyzval ostatné členské štáty EÚ, aby zvýšili podporu Kyjevu, keďže čelí ruskej agresii.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie