• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Rusi na Donbase s ťažkými stratami dosiahli minimálne úspechy, budú sa však snažiť udržať operačné tempo

Rusi na Donbase s ťažkými stratami dosiahli minimálne úspechy, budú sa však snažiť udržať operačné tempo

V najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

4.6.2024 (SITA.sk) - Ruské sily sústreďujú svoje hlavné úsilie na ukrajinskom fronte na kontaktnej línii Avdijivka - Pokrovsk, kde však s veľkými stratami dosiahli len minimálne úspechy. V najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Briti poznamenávajú, že Rusi boli na tomto fronte za posledných 72 hodín veľmi aktívni. Dosiahli malý pokrok v severnej časti tohto sektora smerom k dedinám Sokil a Jevhenivka. Spravodajská služba dodala, že po paralelnej osi asi 3 kilometre južne sa ruské jednotky pravdepodobne blížia k okraju obce Novoselivka Perša.

Ďalej na juh Rusi nedosiahli výrazný pokrok napriek intenzívnym útokom na ukrajinské pozície západne od dediny Netailove pozdĺž diaľnice E50. Okrem toho boli odrazené ruské útoky na dedinu Nevelske a dedina pravdepodobne zostáva pod kontrolou Ukrajiny.

V priebehu budúceho týždňa tento sektor pravdepodobne zostane oblasťou významného operačného zamerania, keďže ruské sily sa budú snažiť udržať operačné tempo aj napriek ťažkým stratám,“ tvrdia Briti.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie