• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Rozbory v studniach ukázali, že voda nie je pitná. Voda v rieke Slaná je vysoko toxická a dokázala by otráviť celé Slovensko

Rozbory v studniach ukázali, že voda nie je pitná. Voda v rieke Slaná je vysoko toxická a dokázala by otráviť celé Slovensko

Ekologická katastrofa na rieke Slaná.

Členovia strany Progresívne Slovensko (PS) upozorňujú na výsledky rozborov, podľa ktorých je voda v studniach v okolí znečistenej rieky Slaná (okres Rožňava) nepitná.

Zároveň upozorňujú na riziko ohrozenia zdravia ľudí pri ekologickej katastrofe a podávajú podnet na prokuratúru.

Informoval o tom riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva v tlačovej správe.

Výsledky rozborov sú alarmujúce

„Výsledky dokazujú, že voda v studniach nespĺňa štátom stanovené parametre pitnej vody. V 80 percentách testovaných studní v susedstve znečistenej rieky bolo zistené prekročenie limitných hodnôt železa, znepokojujúca je 20-násobne prekročená hodnota mangánu v jednej vzorke. Súkromné zdroje vody kontaminovala ekologická katastrofa, ktorú spôsobil štát a štát ju musí aj sanovať,” uviedla environmentalistka Tamara Stohlová (PS).

Ako uvádza europoslanec Michal Wiezik, rieka má podľa najnovších rozborov vysoko nadlimitné hodnoty znečistujúcich látok, akými sú železo, sírany, mangán, či karcinogénny a jedovatý arzén, ktorého od začiatku znečistenia uniklo do rieky viac ako 2,5 tony.

„To je množstvo, ktoré by mohlo otráviť celé Slovensko. Päťkrát. Je neuveriteľné, že štát doteraz pravidelne nezisťuje, či má toto znečistenie vplyv na obyvateľov v zasiahnutej oblasti,” dodal Wiezik.

Vláda zlyhala na plnej čiare


Podľa Stohlovej vláda v tomto prípade zlyháva. Zabezpečenie pravidelného a kvalitného monitoringu, dodávok pitnej vody a informácií je podľa jej slov základné minimum, čo štát musí zabezpečiť.


„Už mesiace vyzývame kompetentné ministerstvá na súčinnosť, riešenia sú, dokonca nie sú ani drahé. Namiesto toho počúvame, ako jedno ministerstvo nemá peniaze, a to druhé kompetencie. Kompetentní strácajú čas, likvidujú rieku a riskujú zdravie ľudí. Preto podávame podnet na krajskú prokuratúru z dôvodu nečinnosti kompetentných úradov a ohrozenia zdravia ľudí postihnutých ekologickou katastrofou,” uzavrel Wiezik.

Nie je možné overiť znečistenie

Podľa envirorezortu nie je prakticky možné overiť informáciu o tom, že do rieky Slaná uniklo od počiatku jej znečistenia 2,5 tony arzénu zo sideritových baní v obci Nižná Slaná.


„Hodnoty arzénu v povrchovej vode namerané zo zdroja v jednotlivých odobratých vzorkách sa totiž pohybovali v rozmedzí od 1 180 mikrogramov arzénu na liter vody po 14 000 mikrogramov arzénu na liter vody. Množstvo uniknutého arzénu tak nie je možné vypočítať iba jednoduchým vynásobením objemu výpustu vody a dĺžky trvania úniku banských vôd do rieky Slaná,“ uviedlo pre agentúru SITA tlačové oddelenie ministerstva životného prostredia.


Výsledky rozboru kvality podzemnej vody, ktoré v tlačovej správe uvádza strana PS, sa podľa envirorezortu nezhodujú s výsledkami, ktoré Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave zverejnil na konci júna.

Kvalita je pravidelne sledovaná


Vzorky odoberal úrad v apríli a máji. Z výsledkov vyplýva, že z 20 vzoriek odobratých zo studní v okolitých obciach pri vodnom toku Slaná spĺňalo 17 vzoriek všetky limitné hodnoty.

„Kvalita pitných vôd vo vodárenských zdrojoch je pravidelne sledovaná, preto nie je predpoklad ohrozenia ľudského zdravia. V prípade individuálnych zdrojov v tesnej blízkosti takéhoto toku je vhodné, aby si vlastníci pozemkov pravidelne sledovali kvalitu vody v studniach. Ak by došlo k indikovanému prekročeniu limitných hodnôt môže Regionálny úrad verejného zdravotníctva obyvateľom zasiahnutých oblastí vydať odporúčanie, aby nepoužívali vodu zo studní na pitie,“ doplnil envirorezort.


Ministerstvo zároveň pripomína, že uvedená lokalita je banskou oblasťou. Práve preto je prirodzene bohatá na zrudnenie, čo spôsobuje, že vyššie koncentrácie arzénu sa objavujú aj vo vodných tokoch.


Keďže sa celý problém viaže na vytekanie vôd z bývalého banského diela, v danej veci je kompetentné konať Ministerstvo hospodárstva SR.

Ministerstvo zabezpečí revitalizáciu vodného toku

„Ministerstvo životného prostredia nemá v lokalitách bývalých dobývacích priestorov žiadne kompetencie. Zamestnanci štátneho podniku Slovenský vodohospodársky podnik napriek tomu zabezpečili stabilizáciu koryta rieky Slaná, aby minimalizovali množstvo vody, ktoré do priestorov bane vteká. Na návrh ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) vláda vyčlenila sumu 200-tisíc eur na vyriešenie situácie,“ skonštatoval envirorezort s tým, že po úspešnom zastavení úniku banských vôd odborníci envirorezortu vyčíslia spôsobené škody.


Ministerstvo životného prostredia chce v spolupráci s ďalšími odborníkmi zabezpečiť revitalizáciu vodného toku Slaná.


„Akékoľvek kroky smerujúce k oživeniu rieky Slaná by pred dokončením prác zo strany rezortu hospodárstva nepriniesli pozitívny efekt,“ uzavrel rezort s tým, že sa zároveň zúčastňuje zasadnutí ohľadom situácie na rieke Slané a je pripravené poskytnúť plnú súčinnosť v prípadoch, keď bude potrebná.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie