• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Rezort práce chce od leta spustiť projekt na motiváciu Rómov zamestnať sa v automobilke vo Valalikoch

Rezort práce chce od leta spustiť projekt na motiváciu Rómov zamestnať sa v automobilke vo Valalikoch

Spolupráca medzi rezortom práce a Volvo Car Košice je podľa vedenia automobilovej firmy na dobrej úrovni.

Rezort práce chce od leta spustiť kampaň na motiváciu Rómov zamestnať sa v automobilke vo Valalikoch.

Viac o pripravovanom projekte na podporu pracovnej integrácie marginalizovaných rómskych komunít a žien z východného Slovenska prezradil pre agentúru SITA štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš.

Posilnenie sociálnej práce

Podľa jeho slov program má posilniť sociálnu prácu v obciach s veľkým podielom rómskeho obyvateľstva, vybrať záujemcov o zamestnanie a poskytnúť im základné pracovné zručnosti prostredníctvom programov financovaných z Európskeho sociálneho fondu.

„S pomocou komunitných centier vyberieme ľudí, ktorí chcú pracovať v automobilovom závode a majú aj nejaké schopnosti, aby si posilnili kvalifikáciu. Týchto ľudí zoberieme do programov, ktoré ich naučia základné pracovné zručnosti a návyky. Potom ich presunieme do sociálnych podnikov na obdobie asi jedného roka, aby získali skúsenosti a zvyky riadnych zamestnancov,“ uviedol Branislav Ondruš.

Počítajú aj so ženami

Sociálne podniky plánujú podľa jeho slov spolupracovať priamo s Volvom. Pre nových pracovníkov by tak vďaka tejto príprave budúce zamestnanie v automobilke mohlo byť plynulým prechodom.

Program zároveň počíta aj so špeciálnou osvetovo-informačnou kampaňou zameranou na ženy. „V septembri spustíme kampaň, ktorá ukáže, aká nenáročná a vhodná môže byť práca v automobilke pre ženy. Moderné strojárske fabriky výrazne odbremenili fyzicky náročnú prácu, a ženy tak môžu vykonávať mnoho pozícií,“ dodal štátny tajomník rezortu práce.

Zavedú aj špecifické pozície

Týmto spôsobom tak chcú motivovať nezamestnané ženy, ktoré ministerstvo eviduje na úradoch práce aj vo východoslovenskom regióne.


„Naše pracovisko v závode je bezpečné a podporuje diverzitu. Všetky naše pracovné pozície sú vhodné pre mužov aj pre ženy, pretože práca sa vykonáva v čistom a bezpečnom prostredí. Postupne zavedieme špecifické pozície, aby sme jasne uviedli, kde môžu uchádzači nájsť svoje úlohy,“ spresňuje manažér pre komunikáciu a vzťahy s verejnosťou Volvo Car Slovakia Martin Seman.

Volvo víta všetky iniciatívy

Spolupráca medzi rezortom práce a Volvo Car Košice je podľa vedenia automobilovej firmy na dobrej úrovni. Víta všetky iniciatívy, ktoré ministerstvo práce pripravuje, vrátane rôznych rekvalifikačných programov pre ľudí z marginalizovaných skupín. Firma však zdôrazňuje, že vo Volve vítajú všetkých bez predsudkov a podporujú diverzitu.


„Je dôležité uviesť, že Volvo Car Košice nevykonáva špecifický nábor pre konkrétne skupiny. Každý sa môže uchádzať o voľné pozície a prejsť výberovým procesom bez toho, aby bol vylúčený pre svoj etnický pôvod, pričom je potrebné splniť požiadavky na danú pracovnú pozíciu,“ zdôrazňuje Martin Seman.

Motivácia zamestnať sa

Motiváciu zamestnať sa v priemyselnom parku vo Valalikoch by mohlo podľa Semana ešte zlepšiť aj intenzívnejšie informovanie o rôznych rekvalifikačných programoch a pracovných príležitostiach spojených s budúcimi zamestnaneckými perspektívami.


Rovnako prospešné bude tiež rozvíjať rekvalifikačné programy a poskytovať podporu pre integráciu na pracovisku, aby sa noví zamestnanci cítili vítaní a pripravení na svoje úlohy.


„Plánujeme tiež zintenzívniť naše náborové aktivity a zvýšiť povedomie o pracovných príležitostiach, ktoré ponúkame. Okrem toho sme odhodlaní poskytovať príležitosti na rast a osobný rozvoj našim zamestnancom, zaistiť im prístup k neustálemu vzdelávaniu, kariérnym postupom a programom, ktoré podporujú ich profesionálny rast,” uzatvára Seman.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie