• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Putin tvrdí, že 95 percent ruských jadrových síl bolo modernizovaných. Majú aj nové bombardéry

Putin tvrdí, že 95 percent ruských jadrových síl bolo modernizovaných. Majú aj nové bombardéry

 Putin to uviedol vo vyhlásení zverejnenom pri príležitosti každoročného ruského Dňa obrancov vlasti, ktorý oslavuje armádu.

23.2.2024 (SITA.sk) - Ruský vodca Vladimir Putin v piatok povedal, že 95 % ruských strategických jadrových síl bolo modernizovaných a že letectvo práve prevzalo štyri nové nadzvukové jadrové bombardéry.

Ako referuje britský web The Guardian, Putin to uviedol vo vyhlásení zverejnenom pri príležitosti každoročného ruského Dňa obrancov vlasti, ktorý oslavuje armádu.

Udialo sa tak zároveň deň po tom, ako letel na modernizovanom strategickom bombardéri Tu-160M s jadrovým pohonom.

„Dnes už podiel moderných zbraní a vybavenia v strategických jadrových silách dosiahol 95 percent,“ povedal Putin. Dodal, že námorná zložka „jadrovej triády“ - ruské strategické pozemné, námorné a vzdušné jadrové kapacity - je „takmer na 100 percentách“.

Biden nazval Putina „šialený sukin syn“, obáva sa aj jadrového konfliktu

Podľa amerického prezidenta Joea Bidena je ruský vodca Vladimir Putin „šialený sukin syn“. Biden to podľa novinárov povedal v stredu v San Franciscu na podujatí v rámci svojej predvolebnej kampane. Použil pritom anglickú skratku SOB (son of a bitch = sukin syn, pozn. red.)

„Máme šialených SOB, ten chlap, Putin, a ďalší. A vždy sa musíme obávať jadrového konfliktu. Ale existenčnou hrozbou pre ľudstvo je klíma,“ povedal Biden. Informuje o tom web CNN.

Biden zároveň kritizoval vyjadrenia bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý svoje problémy so zákonom prirovnal k smrti lídra ruskej opozície a kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

„Prirovnáva sa k Navaľnému a hovorí, že keďže sa naša krajina stala komunistickou krajinou, bol prenasledovaný, rovnako ako bol prenasledovaný Navaľnyj. Odkiaľ to do pekla pochádza,“ povedal podľa novinárov Biden.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie