• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Putin podpísal zákon o anulovaní ratifikácie globálneho zákazu jadrových skúšok

Putin podpísal zákon o anulovaní ratifikácie globálneho zákazu jadrových skúšok

Podľa Moskvy je tento krok potrebný na vytvorenie rovnosti so Spojenými štátmi.

2.11.2023 (SITA.sk) - Ruský vodca Vladimir Putin vo štvrtok podpísal zákon, ktorým sa ruší ruská ratifikácia globálneho zákazu jadrových skúšok.

Putin povedal, že anulovanie ratifikácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) bude „odzrkadľovať“ postoj, ktorý zaujali USA, keďže zmluvu o úplnom zákaze jadrových skúšok podpísali, ale neratifikovali.

Existujú obavy, že Rusko môže obnoviť jadrové testy, aby sa pokúsilo odradiť Západ od ďalšieho poskytovania vojenskej podpory Ukrajine. Mnohí ruskí stúpenci konfrontácie so Západom sa vyslovujú za obnovenie jadrových testov.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov minulý mesiac povedal, že Moskva bude naďalej rešpektovať zákaz a jadrové testy obnoví len vtedy, ak tak urobí Washington.

Až 70 percent Rusov by podporilo Putinovo rozhodnutie ukončiť vojnu na Ukrajine

Približne 70 % opýtaných Rusov je pripravených podporiť svojho vodcu Vladimira Putina, ak sa rozhodne ukončiť vojnu proti Ukrajine.

Ako referuje web Ukrajinská pravda, vyplýva to z prieskumu Centra Levada medzi ruským obyvateľstvom, ktorý sa uskutočnil v dňoch 19. až 25. októbra.


Uvedený prieskum ukázal, že 70 % respondentov by podporilo Putinovo rozhodnutie, ak by sa rozhodol ukončiť vojnu na Ukrajine. Ak by sa však Putin rozhodol ukončiť vojnu s tým, že okupované územia sa vrátia Ukrajine, jeho kroky by podporilo len 34 % Rusov.


Zároveň si 55 % opýtaných občanov Ruska myslí, že je potrebné zastaviť vojnu a začať mierové rokovania, zatiaľ čo 38 % podporuje pokračovanie bojov.

Do prieskumu sa zapojilo 1 607 Rusov v 137 sídlach Ruska. Prieskum sa uskutočnil metódou osobného rozhovoru. Štatistická chyba nepresahuje 3,4 %.

Väčšina Ukrajincov je presvedčená, že voľby sa majú konať až po skončení vojny

Väčšina Ukrajincov sa domnieva, že parlamentné voľby v krajine by sa mali konať po skončení vojny a teraz na to nie je vhodný čas. Ako informuje web Ukrajinská pravda, vyplýva to z prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS).

„Výsledky prieskumu KIIS z októbra tohto roka ukazujú, že 81 percent respondentov je presvedčených, že voľby by sa mali konať po vojne. Podľa 16 percent respondentov by sa voľby mali konať aj napriek vojne,“ uviedli predstavitelia KIIS.

Prieskum uskutočnili od 30. septembra do 13. októbra a zúčastnilo sa v ňom 2 007 dospelých respondentov zo všetkých regiónov Ukrajiny okrem Krymu a ďalších okupovaných území.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie