• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Protesty v Bratislave proti výhodám pre zaočkovaných: Dav kričal slobodu a ľudí z cesty vytlačili policajti (foto)

Protesty v Bratislave proti výhodám pre zaočkovaných: Dav kričal slobodu a ľudí z cesty vytlačili policajti (foto)

Policajné jednotky dohliadajúce na poriadok počas protestu na Hodžovom námestí proti novele zákona o verejnom zdraví, ktorá zvýhodňuje zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 pred nezaočkovanými. Bratislava, 5. august 2021

Vo štvrtok 5. augusta sa v Bratislave konajú protesty proti výhodám pre zaočkovaných a protipandemickým opatreniam.

Na Hodžovom námestí pred Grasalkovičovým palácom v Bratislave protestuje niekoľko stoviek ľudí. Po niekoľkých hodinách časť z protestujúcich začala blokovať dopravu v jednom jazdnom pruhu pri námestí. Kričali pritom heslá ako „slobodu“ a „my sme tu doma“.

Polícii sa už protestujúcich sediacich na vozovke podarilo vytlačiť mimo cestu. Protestujúci pri zásahu polície kričali „gestapo“. Doprava je v súčasnosti prejazdná. Vo štvrtok sú v Bratislave avizované dva protesty. Druhý protest by sa mal konať pred Úradom vlády SR na Námestí slobody.

Bratislavská polícia už v stredu vyzvala občanov, ktorí sa neplánujú zúčastniť na štvrtkových verejných zhromaždeniach, aby sa vyhli miestam ich konania. Apelujú aj na vodičov, aby sa tiež vyhli týmto miestam a rešpektovali pokyny polície.

Situáciu v cestnej premávke budú monitorovať dopravní policajti. V prípade narušenia verejného poriadku alebo páchania inej protiprávnej činnosti, polícia využije intervenčný zásah poriadkových jednotiek voči osobám, ktoré sa takýchto konaní budú dopúšťať.

Uzatvorená prezidentská záhrada

Podobne ako štátna polícia, aj tá mestská je pripravená v prípade narušenia verejného poriadku či páchaniu protiprávnej činnosti zasiahnuť.

Zároveň posilňujú monitoring verejných priestorov prostredníctvom mestského kamerového systému, ktorých zábery umožnia hliadkam efektívne reagovať a zasiahnuť na miestach, kde vznikajú konfliktné situácie.

Tieto zábery pomôžu aj spätne dohľadať a identifikovať páchateľov. Účastníkov protestu vyzývajú, aby svoj názor vyjadrili v pokoji a zdržali sa aktivít, ktoré strpčia život ľuďom v Bratislave.

Mestská časť Staré Mesto tiež vo štvrtok a piatok uzatvorí Prezidentskú záhradu.

Prípadný odklon liniek MHD

Na prípadný odklon liniek mestskej hromadnej dopravy v okolí Hodžovho námestia sa pripravuje aj Dopravný podnik Bratislava (DPB).

„V spolupráci s políciou sa opäť pripravujeme na odklon minimálne jedenástich autobusových a trolejbusových liniek, ktoré budú v prípade zablokovaných ulíc a križovatiek na Hodžovom námestí premávať po obchádzkových trasách,“ informuje DPB na sociálnej sieti.

V uliciach budú pripravené aj záložné vozidlá, ktoré posilnia jednotlivé spoje. „Posilnili sme aj tím dispečerov, ktorých bude celkovo 15, a to priamo v teréne aj v centrále DPB,“ uvádza ďalej dopravný podnik s tým, že v prípade ďalších neohlásených verejných zhromaždení budú reagovať operatívne.

„Cestujúcim odporúčame, aby si vyhradili väčšiu časovú rezervu, alebo ak to situácia dovolí, aby sa uvedeným úsekom vyhli,“ upozornil DPB, ktorý bude situáciu počas zhromaždení monitorovať a o aktuálnej situácii informovať prostredníctvom internetu a informačných tabúľ priamo na zastávkach.

Župan hovorí o výtržníctve a prejave ako o rozdielnych veciach

Sloboda prejavu a výtržníctvo sú dve rozdielne veci. Vyhlásil to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba v súvislosti so štvrtkovými protestami v Bratislave. Demonštranti totiž avizujú, že chcú blokovať cesty v hlavnom meste.


Predseda BSK je presvedčený, že polícia sa nesmie iba prizerať. "Nedopusťme, aby tlupa agresívnych demonštrantov blokovala dopravu, ohrozovala ľudí a znečisťovala mesto. (Ne)zásah počas prvého protestu sklamal a nahneval všetkých slušných ľudí. Nedovoľme, aby sa to opakovalo," uviedol. Na sociálnych sieťach sa podľa Drobu demonštranti navzájom "hecujú" a vyzývajú k blokovaniu dopravy v Bratislave.

Podobne to vidí aj Vallo

Primátor Bratislavy Matúš Vallo uviedol, že v súčasnej epidemiologickej situácii vidí zásadný rozdiel medzi prejavením názoru a vystavením Bratislavčanov rizikovej situácii, "ktorej dôsledkom môže byť aj ohrozenie ich zdravia a vo výsledku tiež sprísnenie epidemiologických opatrení."


Je podľa neho oprávnené od polície žiadať ochranu hlavného mesta a rešpektovanie faktu, že väčšina Bratislavčanov sa rozhodla čeliť tretej vlne pandémie zodpovedným správaním, odporúčaniami vedeckých autorít a dodržiavaním nevyhnutných bezpečnostných a hygienických pravidiel. "Zaslúžia si za to rešpekt a nie hanlivé pokriky, pľuvance a na dlhé hodiny paralyzované celé mesto," povedal Vallo.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie