• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Príspevok na pohreb sa počas trinástich rokov nezmenil, za dvadsať rokov sa zvýšil o desať eur

Príspevok na pohreb sa počas trinástich rokov nezmenil, za dvadsať rokov sa zvýšil o desať eur

Výška tohto príspevku nie je podľa rozpočtovej rady naviazaná na žiadnu ekonomickú veličinu.

28.7.2020 (Webnoviny.sk) - Suma príspevku na pohreb sa na Slovensku nezvyšovala už takmer 13 rokov. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

"Dôsledkom je, že za 20 rokov sa príspevok na pohreb zvýšil o celkovo 10 eur," uvádza RRZ.

Sumu zvýšili naposledy v roku 2007

Príspevok na pohreb zaviedla v roku 1998 tesne pred voľbami vtedajšia vláda, a to v sume 2 100 korún (v prepočte 69,71 eura). Naposledy sa táto štátna sociálna dávka zvyšovala v roku 2007.

"Keby bol príspevok naviazaný napríklad na rast životného minima, tak by v súčasnosti príspevok na pohreb bol 152 eur," tvrdí rozpočtová rada.

Keby sme chceli podľa RRZ zachovať pomer príspevku voči priemernej mzde v roku 1999, tak by výška príspevku na pohreb mala byť v súčasnosti na úrovni 250 eur.

Príspevok na pohreb je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva na úhradu výdavkov spojených so zabezpečením pohrebu zomretého. V súčasnosti je na úrovni 79,67 eura.

Richter návrh nikdy nepredložil

Pohrebné môže vláda každoročne zvýšiť nariadením vlády k 1. septembru. Naposledy sa tak stalo na návrh vtedajšej ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej k 1. septembru 2007, keď sa táto dávka zvýšila o 100 Sk (3,31 eura) na 2 400 Sk (79,67 eura).

Odborári už v roku 2013 žiadali vtedajšieho ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, aby sa príspevok na pohreb zvýšil na takmer 95 eur, čo by zohľadňovalo výšku inflácie na Slovensku od roku 2007 do roku 2013.

Richter však návrh na zvýšenie príspevku na pohreb na rokovanie vlády nikdy nepredložil.

"Vzhľadom na rozpočtové priority sa aktuálne sústreďujeme na podporu rodín s deťmi, dôchodcov, zvyšovanie príspevkov na opatrovanie ŤZP, v neposlednom rade na zvyšovanie príspevkov pre odkázaných v zariadeniach sociálnych služieb," uviedla v máji minulého roka za ministrovania Richtera pre agentúru SITA Barbora Petrová z tlačového odboru Ministerstva práce a sociálnych vecí SR.

Viac k téme: príspevok na pohreb, štátne sociálne dávky

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. apríl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak sa chcete osvedčiť aj na umeleckom poli, vystihli ste pravú chvíľu. Nebudú vám chýbať originálne nápady, ani inšpirácie. Dobré aspekty sú aj na lásku a všetko, čo súvisí s vašimi záľubami.

Býk 21.4. - 21.5.

Snažte sa presadiť svoje tvorivé možnosti a schopnosti, kým sa to ešte dá. Môžete tým veľa získať. Je najvyšší čas, aby ste prestali ťahať za kratší koniec. Máte na viac.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Mali ste nejaké nezhody v partnerskom vzťahu? Dnes sa môžu zmeniť k lepšiemu. Najbližší určite ocenia vašu ochotu a prístupnosť. Najlepšie sa budete cítiť podvečer.

Rak 22.6. - 22.7.

Všetky zmeny síce ešte nepoznáte, ale už sa im preventívne vzpierate. Nakoniec budete s nimi súhlasiť. Dôležité budú aj pre partnerské vzťahy. Opakovanie môže ísť časom na nervy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie