• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Pripomínanie 100. výročia Trianonu nemá byť jatrením starých rán, vyhlásil Korčok v Maďarsku

Pripomínanie 100. výročia Trianonu nemá byť jatrením starých rán, vyhlásil Korčok v Maďarsku

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom.

2.6.2020 (Webnoviny.sk) - Pripomínanie 100. výročia Trianonu nemá byť jatrením starých rán, ale reflexia, poučenie a pohľad do budúcnosti na úrovni 21. storočia. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) na svojej prvej návšteve Maďarska.

Šéf slovenskej diplomacie rokoval s maďarským ministrom zahraničných vecí a obchodu Péterom Szijjártóom. Diskutovali o koordinácii ďalšieho uvoľňovania cezhraničného pohybu v bilaterálnej, regionálnej či európskej rovine a tiež o novom rozpočte Európskej únie (EÚ).

Dobrá spolupráca počas krízy

Korčokova návšteva sa konala dva dni pred 100. výročím podpisu Trianonskej mierovej zmluvy, ktoré je v centre politického a spoločenského diania v Maďarsku. Táto historická téma preto nechýbala ani v rokovaniach.

„V hodnotení významu a dôsledkov Trianonu sa môžeme líšiť. Je však dôležité, aby pripomínanie tohto výročia bolo citlivé, empatické, nevyvolávalo nedôveru a nebolo bremenom susedskej spolupráce. Jeho obsahom by nemal byť pohľad do minulosti a jatrenie starých rán, ale reflexia, poučenie a pohľad do budúcnosti na úrovni 21. storočia,“ povedal na margo Trianonu šéf slovenskej diplomacie.

Minister si myslí, že Slovensko a Maďarsko malo v krízovej situácii dobre nastavenú spoluprácu, čo sa podľa neho potvrdilo aj pri repatriáciách slovenských občanov, ako aj pri postupnom otváraní hraničných priechodov a uvoľňovaní podmienok pri prekračovaní hraníc.

Prebrali mnoho ďalších otázok

Ministri tiež prediskutovali „široké spektrum“ otázok bilaterálnej spolupráce s dôrazom na cezhraničnú spoluprácu a strategickú prepojiteľnosť v oblasti energetiky a dopravy.

Taktiež posúdili projekty visegrádskej spolupráce a využitie príspevku vo výške troch miliónov eur, ktoré Visegrádska štvorka (V4) vyčlenila na iniciatívu Koronavirus Global Response.

V diskusii o európskych témach dominoval návrh budúceho viacročného finančného rámca a programu na obnovu EÚ.

„Slovensko víta tento ambiciózny návrh a hodnotí ho ako východisko pre európske riešenie ekonomických a sociálnych výziev vyvolaných pandémiou,“ uviedol v tejto súvislosti Korčok.

Stretnutie s maďarskými Slovákmi

Počas návštevy ho prijal aj predseda maďarského Národného zhromaždenia (parlamentu, pozn. SITA) László Kövér.

Medzinárodná parlamentná spolupráca a aktuálne bilaterálne otázky boli témou aj v rokovaniach s predsedom zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsoltom Némethom.

Korčok sa stretol aj s predstaviteľmi Celoštátnej samosprávy Slovákov a Zväzu Slovákov v Maďarsku, s ktorými diskutoval o krajanskom živote a jeho potrebách. Informoval ich o zámeroch novej vlády v oblasti starostlivosti a spolupráce so Slovákmi žijúcimi v zahraničí.

Viac k téme: cezhraničná spolupráca, medzinárodné vzťahy, Trianon, V4 Visegrádska štvorka

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie