• Dnes je: Sobota 27. apríla 2024 meniny má Jaroslav

Pri zachovaní súčasného tempa bude trvať 50 rokov, kým sa odstráni rozdiel v odmeňovaní mužov a žien

Pri zachovaní súčasného tempa bude trvať 50 rokov, kým sa odstráni rozdiel v odmeňovaní mužov a žien

Najväčšie zlepšenie vo svojom hodnotení zaznamenala Austrália, ktorá sa posunula o sedem miest na desiate miesto za rok 2022 zo 17 miesta za rok 2021.

Súčasným tempom bude trvať viac ako 50 rokov, kým sa odstráni priemerný rozdiel v odmeňovaní žien a mužov v krajinách OECD.

Ako ďalej vyplýva zo štúdie spoločnosti PwC Index Ženy v práci, Slovensko si medziročne udržalo 19. miesto v rebríčku, pričom sa za posledné tri roky posunulo z 23. miesta o štyri priečky.

Mierne zhoršenie celkového skóre Slovenska v tomto roku zapríčinil nárast rozdielu v odmeňovaní mužov a žien.

Austrália sa zlepšila

Index žien v práci 2024 ukazuje, že priemerný rozdiel v odmeňovaní žien a mužov v štátoch OECD sa zvýšil z 13,2 % v roku 2021 na 13,5 % v roku 2022.

Najväčšie zlepšenie vo svojom hodnotení zaznamenala Austrália, najväčší pokles zaznamenalo Spojené kráľovstvo, zatiaľ čo severské krajiny dominovali v prvej desiatke.

Luxembursko vedie

Rozdiel v odmeňovaní žien a mužov vedie Luxembursko, ktoré má negatívny koeficient -0,2 %, čo znamená, že ženy sú odmeňované priemerne lepšie ako muži.

„Je tak prvou krajinou OECD ktorá prekonala túto métu a udržala si ju,“ konštatuje PwC.

Na druhom mieste sa umiestnil Island, ktorý si zlepšil podiel účasti žien na trhu práce o 0,5 %. Tretie miesto zaujalo Slovinsko, ktoré sa posunulo z prvého miesta na tretie.

Ekonomická aktivita žien na Slovensku

Na Slovensku sa rozdiel v odmeňovaní medziročne zvýšil na úroveň 17,2 % za rok 2022 z hodnoty 16,6 % za rok 2021. Priemerný rozdiel v odmeňovaní v krajinách OECD je v súčasnosti 13,5 %, čo znamená že vo všetkých krajinách V4 s výnimkou Poľska je rozdiel v odmeňovaní ďaleko väčší než priemer OECD.

Slovensko sa však môže pochváliť tým, že dosiahlo rekord v miere ekonomickej aktivity žien od roku 2000. Tá vzrástla z 63,2 % v roku 2000 na 72,2 % v roku 2022.

Najlepšie zlepšenie v Austrálii

Švédsko, Island a Holandsko dosahujú každoročne najvyššiu mieru ekonomickej aktivity žien, za rok 2022 je to na Islande 82,2 %, vo Švédsku 80,8 % a Holandsku 81,1%, kým Slovinsko ako štvrté v rebríčku dosiahlo 72,9 %, Maďarsko 72,4 %, Česko 70,5 % a Poľsko 67,4 %.

V týchto krajinách sa zvýšila miera ekonomickej aktivity žien v porovnaní s minulým rokom, čo signalizuje oživenie na trhu práce a v ekonomike, avšak rast je príliš pomalý, aby rozdiely významne znížil.

Najväčšie zlepšenie vo svojom hodnotení zaznamenala Austrália, ktorá sa posunula o sedem miest na desiate miesto za rok 2022 zo 17 miesta za rok 2021. Bolo to spôsobené zlepšením vo všetkých piatich parametroch, ale najmä znížením rozdielu v odmeňovaní žien a mužov na 9,9 % z 14,2 %.

Štúdia PwC hodnotí ekonomické a sociálne postavenie žien, porovnáva dáta za rok 2022 s dátami za predošlé roky od roku 2000 v 33 krajinách OECD. Index tvorí päť parametrov – rozdiel v odmeňovaní žien a mužov, miera ekonomickej aktivity žien, miera nezamestnanosti žien, miera zamestnanosti žien na plný úväzok a rozdiel medzi mierou ekonomickej aktivity mužov a žien.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 27. apríl 2024

horoskopy na dnes sobotu 27 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 27. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Snažte sa o maximálnu chápavosť, určite zmiernite konflikty. V zamestnaní sa vám podarí prísť na skvelú myšlienku. Choďte tvrdo za svojím cieľom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes bude fungovať nevypočítateľnosť. Náhle zmeny by vás nemali vyviesť z miery. Venujte zvýšenú pozornosť všetkému, čo budete robiť. Postupujte pomaly a opatrne.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Sľubný deň, počas ktorého by sa vám nemali do cesty stavať väčšie prekážky. Povybavujte si veci, ktoré ste doteraz nestihli. Deň je vhodný aj na väčšie nákupy, využite výhodné ponuky.

Rak 22.6. - 22.7.

Tajomstvo, ktoré ľahkovážne zveríte nepovolanej osobe, bude zneužité proti vám. Dajte si viac záležať na vašom zovňajšku, niečo môžete získať.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 27. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie