• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Pri egyptských pyramídach otvoria najväčšie múzeum sveta, pokorí aj parížsky Louvre

Pri egyptských pyramídach otvoria najväčšie múzeum sveta, pokorí aj parížsky Louvre

Fotografie Veľkého egyptkého múzea zverejnila IFC po tom, čo budova získala certifikáciu IFC EDGE Advanced Green Building Certification.

Egyptské pyramídy v Gize sú jedným z najnavštevovanejších turistických miest na svete. Čoskoro v ich blízkosti otvoria múzeum s viac ako 100-tisíc faraónskymi arfefaktami. Po dokončení prevezme titul najväčšieho múzea sveta, ktorým je zatiaľ Louvre v Paríži s rozlohou 73-tisíc metrov štvorcových.

Kolosálna budova, ktorú plánujú otvoriť koncom jari, zaberá 90-tisíc metrov štvorcových 50-hektárového pozemku. Stavajú ho na žiadosť egyptského ministerstva kultúry a okrem tisícov faraónskych artefaktov bude jeho súčasťou detské múzeum, konferenčné centrum, pamiatkové priestory a záhrady.

Veľké egyptské múzeum je dielom dublinského štúdia Heneghan Peng Architects a jeho fotografie krátko pred otvorením zdieľala Medzinárodná finančná korporácia (IFC).

Prvé plány pochádzajú z roku 1992

Plány na Veľké egyptské múzeum prvýkrát odhalili v roku 1992, keď bývalý prezident Husní Mubarak vyčlenil pre tento projekt plochu približne dva kilometre od troch pyramíd v Gize. S výstavbou začali až v roku 2012, deväť rokov po tom, čo dublinské štúdio vyhralo medzinárodnú súťaž na návrh budovy.


Betónový plášť múzea dokončili v roku 2015 a v tom čase sa jeho otvorenie plánovalo na rok 2018. Vplyvom rôznych politických a ekonomických turbulencií však múzeum zatiaľ neotvorili.

Ocenenie za efektívne využívanie zdrojov

Fotografie Veľkého egyptkého múzea zverejnila IFC po tom, čo budova získala certifikáciu IFC EDGE Advanced Green Building Certification. Ide o prvé múzeum v Afrike, ktoré získalo ocenenie za efektívne využívanie zdrojov.


„Projekt bol navrhnutý tak, aby spĺňal špecifikácie ekologických budov, čo viedlo k viac ako 60-percentným úsporám nákladov na energiu a 34-percentnému zníženiu spotreby vody v porovnaní s konvenčnou budovou rovnakej veľkosti a typu,“ uvádza IFC.

Po otvorení múzea tu bude vystavená rozsiahla zbierka faraónskych artefaktov zo starovekého Egypta. Bude obsahovať napríklad starožitnosti z hrobky kráľa Tutanchamóna, ktorá bude prvýkrát od jej objavenia v roku 1922 odhalená v plnom rozsahu.


Súčasťou vystavených predmetov bude aj rituálna slnečná loď, nazývaná Chufuova loď, ktorá bola pochovaná vedľa Veľkej pyramídy v roku 2500 pred Kristom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie