• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Právna analýza na darované stíhačky MiG-29 sa nenašla, ministerstvo obrany podnikne právne kroky

Právna analýza na darované stíhačky MiG-29 sa nenašla, ministerstvo obrany podnikne právne kroky

Ministerstvo tvrdí, že žiadna právna analýza neexistuje.

12.6.2024 (SITA.sk) - Ministerstvo obrany Slovenskej republiky si posvietilo na darované stíhačky MIG-29, ktoré predošlá vláda bez existujúcej právnej analýzy darovala Ukrajine. Vnútrorezortným šetrením zistilo, že dočasne poverená vláda nemala žiadne kompetencie sa ich zbaviť a rezort v tejto súvislosti chystá aj právne kroky.

„Po nástupe na ministerstvo som dal urobiť audit v odborných zložkách. Snažil som sa zistiť a dopátrať sa k informáciám, či niekto na takejto právnej analýze pracoval a či vôbec existuje. Nič také sa nenašlo. Tým, že vláda v demisii poslala stíhačky v hodnote viac ako 500 miliónov eur na Ukrajinu, urobila zásadné rozhodnutie v zahraničnej politike a tým porušila Ústavu SR,“ uviedol štátny tajomník rezortu obrany Igor Melicher.

Žiadna právna analýza neexistuje

Ministerstvo tvrdí, že žiadna právna analýza, ktorá zaväzovala vládu Eduarda Hegera v marci 2023 darovať 13 stíhačiek MIG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub, neexistuje. „Zhodovali sa na tom aj viacerí právnici, ktorí tvrdili, že dočasne poverený kabinet s vyslovenou nedôverou nemal oprávnenie darovať migy, pretože to považovali za zásadnú otázku zahraničnej politiky,“ tvrdí rezort obrany.

Exminister Jaroslav Naď zverejnil právnu analýzu na sociálnej sieti v máji 2023. Tá mala slúžiť ako jedno zo stanovísk, o ktoré sa opieral pri darovaní techniky pre Ukrajinu. „Vysvitlo, že exminister klamal, keď sa opieral o právnu analýzu pri darovaní stíhačiek MIG-29 pre Ukrajinu,“ tvrdí Melicher.

Ombudsman prípad uzatvoril

Keďže ministerstvo analýzu nenašlo, verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský prípad uzatvoril. Ešte 22. novembra minulého roka informoval verejnosť o porušení práva na informácie zo strany ministerstva. Na ombudsmana sa obrátil podávateľ s tým, že mu neposkytli informácie v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Podávateľ chcel sprístupnenie právnej analýzy zo dňa 14. marca 2023 pre zistenie toho, či bola vláda bez dôvery oprávnená darovať stíhačky Ukrajine. Ministerstvo túto analýzu nesprístupnilo, čím porušilo zákon a ústavu. Argumentovalo tým, že sa snažilo požiadavke vyhovieť, no ani ministerstvo a ani jeho organizačné zložky touto analýzou nedisponujú.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie