• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Pozemkový fond čelí podozreniu z tunelovania. Cez spriaznené osoby, vymyslené pozície či nezákonné platy.

Pozemkový fond čelí podozreniu z tunelovania. Cez spriaznené osoby, vymyslené pozície či nezákonné platy.

Poľnohospodári berú situáciu na SPF vážne. Žiadajú, aby sa fond prednostne venoval riešeniu problematiky nezistených vlastníkov pôdy a viac ako 5000 nevybaveným žiadostiam o nájomné zmluvy.

Slovenský pozemkový fond (SPF) sa len nedávno zviditeľnil kauzou údajných úplatkov pri vybavovaní reštitučných nárokov a už dnes čelí podozreniam z tunelovania svojho rozpočtu.

Nominanti hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) tak majú robiť cez spriaznené osoby, vymyslené pracovné pozície, nezákonné platy a neadekvátne benefity. Upozorňujú na to odborári v otvorenom liste generálnemu riaditeľovi SPF, ktorý má redakcia portálu Náš Vidiek k dispozícii.

Paradoxne práve terajší šéf SPF Ján Marosz šafárenie v tejto štátnej inštitúcii odsudzoval. Dnes ho zástupcovia zamestnancov kritizujú za rodinkárstvo, vytváranie umelých pracovných miest a netransparentné nakladanie so mzdovými prostriedkami.

Naši ľudia

Odborárom sa v pozemkovom fonde nepáči, že na úkor zložitej odbornej pozemkovej agendy vytvára jeho vedenie tučnú obslužnú mašinériu.


Na nové pozície sú pritom dosadzované spriaznené osoby, ktoré odborári označujú ako umiestnenky. „Vznik takýchto rôznych doplnkových útvarov, pracovných miest a rôznych foriem vedúcich pozícií bol zo strany zástupcov zamestnancov opakovane pripomienkovaný a namietaný v niekoľkých etapách,“ prízvukujú v liste odborári.

Odborári tiež poukazujú na nezvyčajné praktiky pri obsadzovaní pracovných pozícií oficiálne neexistujúcich v organizačnej štruktúre SPF. Za nejasné považujú aj určovanie miesta výkonu práce ľuďom pravdepodobne blízkym štatutárovi.

Fond mlčí

Pozemkový fond sa k obvineniam odborárov nevyjadril. Jeho hovorca Peter Tarasovič na položené otázky dvakrát nereagoval. Ministerstvo pôdohospodárstva sa od problémov dištancuje. Tvrdí, že ide o záležitosť celej vlády na čele s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO).


„Minister pôdohospodárstva síce vláde navrhuje menovanie generálneho riaditeľa SPF, ale táto inštitúcia nie je podriadenou organizáciou agrorezortu. Podľa zákona sa orgány SPF zodpovedajú priamo vláde,“ odpísalo komunikačné oddelenie ministerstva pôdohospodárstva. Na otázku, či minister Samuel Vlčan bude o kauze informovať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), agrorezort neodpovedal.

Nezhody medzi vedením SPF a jeho zamestnancami evidujú samotní poľnohospodári. „Zatiaľ to vnímame ako špecifický problém medzi vedením fondu a jeho zamestnancami resp. odbormi,“ uviedla pre portál Náš Vidiek hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Vnútorný konflikt na SPF však farmárov neteší. Žiadajú, aby fond konal transparentne, odborne a rýchlo.

Netransparentné čerpanie


SPF čelí tiež podozreniu z netransparentného čerpania mzdových prostriedkov. Má sa tak diať v rozpore s kolektívnou zmluvou.


„Aj napriek opakovaným pokusom o kontrolu neboli zástupcom zamestnancov dodané kompletné podklady, resp. boli dodané nekompletné a nezrozumiteľné polročné informácie,“ konštatujú v tejto súvislosti vo svojom liste odborári.


Odborári tiež hovoria o diskriminujúcom prístupe k zamestnancom. Domnievajú sa, že vedenie fondu má protežovať dohodárov a nadhodnotene ich odmeňovať. Podčiarkujú pritom, že pracovníci s trvalým pracovným pomerom majú „ďaleko väčší rozsah zodpovedností“.

Neadekvátne benefity?

Odborári sa tiež v liste šéfa fondu pýtajú, či sú niektoré benefity pre dohodárov adekvátne. Ide najmä o prideľovanie služobných áut, notebookov, či práce z domu.


Nepáči sa im ani nadmerná fluktuácia v kancelárii generálneho riaditeľa, na úseku miezd a informačných technológií. Prekáža im, že niektorí vedúci pracovníci poberajú príplatok za riadenie, aj keď neriadia dostatočný počet zamestnancov. Naznačujú, že šéf SPF si niektorých vedúcich vyberá bez náležitého výberového konania.


Odborári v prípade SPF celkovo spochybňujú transparentné nakladanie s verejnými zdrojmi, spravodlivé zaobchádzanie so všetkými zamestnancami a namietajú obchádzanie práva. Dokonca niektoré priznávané osobné platy na vybrané pozície označujú ako nezákonné. Má sa tak diať u novoprijatých zamestnancov a na obslužných útvaroch.

Poľnohospodári berú situáciu na SPF vážne. Žiadajú, aby sa fond prednostne venoval riešeniu problematiky nezistených vlastníkov pôdy a viac ako 5000 nevybaveným žiadostiam o nájomné zmluvy. „Pokiaľ ide o takéto závažné podozrenie, o akom píšu odborári v liste, predpokladáme, že jeho vysvetlenie bude požadovať viacero členov Rady Slovenského pozemkového fondu,“ dodáva pre Náš Vidiek hovorkyňa SPPK Holéciová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie