• Dnes je: Nedeľa 29. septembra 2024 meniny má Michal, Michaela

Poslanec Krátky chce zvolať mimoriadny výbor, Šutaj Eštok má vysvetliť postavenie chránených osôb mimo výkonu služby (video)

Poslanec Krátky chce zvolať mimoriadny výbor, Šutaj Eštok má vysvetliť postavenie chránených osôb mimo výkonu služby (video)

Šutaj Eštok podľa neho svoje rozhodnutie riadne nezdôvodnil.

30.10.2023 (SITA.sk) - Poslanec Národnej rady (NR) SR a člen parlamentného ústavnoprávneho výboru Rastislav Krátky (hnutie Slovensko) chce zvolať mimoriadny ústavnoprávny výbor.

Na výbor chcú pozvať ministra vnútra Matúša Šutaj Eštoka (Hlas-SD), aby zdôvodnil svoje rozhodnutie postaviť mimo výkonu služby niekoľkých vyšetrovateľov, ktorí boli chránenými oznamovateľmi a bol im pridelený štatút chránenej osoby.

Krátky to avizoval na pondelkovej tlačovej besede. Šutaj Eštok podľa neho svoje rozhodnutie riadne nezdôvodnil, ako to podľa Krátkeho vyžaduje zákon, rovnako ani nemal stanovisko Úradu na ochranu oznamovateľov.

Rozhodnutia ministra vnútra nie sú podľa Fica revanšom. Nech si spomenú, aké je to ráno o piatej vykopnúť dvere

Rozhodnutia o odvolaní policajných funkcionárov, ktoré urobil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, majú svoju vnútornú logiku a nie sú revanšom.

Po návšteve rezortu to skonštatoval predseda vlády Robert Fico.

„Keď sa niekto sťažuje na revanš, nech si spomenie, aké je to ráno o piatej vykopnúť dvere,“ povedal Fico s tým, že cestou revanšu súčasná vláda nepôjde. „Pôjdeme cestou zákonnou. Pôjdeme cestou, ktorú si môžeme aj z hľadiska postavenia Slovenska dovoliť,“ dodal Fico.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ešte minulý týždeň odvolal z funkcie policajného prezidenta Štefana Hamrana. Zároveň zrušil posty policajných viceprezidentov, čím prišli o miesto Hamranovi zástupcovia Branko Kišš a Damián Imre.

Eštok sa tvári, že koná podľa zákona. V skutočnosti sa však podľa Šimečku riadi príkazmi Fica

Hoci sa Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tvári, že koná podľa zákona, v skutočnosti koná ako na príkaz Roberta Fica (Smer-SD). Uviedol to predseda hnutia Progresívne Slovensko a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka. Reagoval tak na kroky nového ministra vnútra Šutaja Eštoka.

Neprinesie to nič dobré

„Za prvé dva dni odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana aj oboch viceprezidentov, a mimo služby postavil vyšetrovateľa Jána Čurillu a jeho kolegov. Zemetrasenie v policajnom zbore naozaj neprinesie ani lepšiu bezpečnosť a ochranu ľudí na Slovensku, ani lepšie vyšetrenie všetkých korupčných káuz. Jediné, čo to prinesie, je demonštrácia moci a lepší spánok tým, ktorí by mali čeliť spravodlivosti,” uviedol Šimečka.

Úbohý proces odvolania

Šimečku na tejto situácii mrzí ešte jedna vec, a to pokračujúca degradácia slovenskej politickej kultúry.

„Odvolať policajného prezidenta tri dni predtým, ako mu na vlastnú žiadosť končí služobný pomer, spraviť to bez osobného stretnutia, a zo dňa na deň ho preveliť na druhý koniec republiky, je úbohé a dospelí politici by takto konať nikdy nemali,” uzavrel Šimečka.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 28. september 2024

horoskopy na dnes sobotu 28 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 28. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Skôr ako sa niekomu zaviažete, dobre si všetko premyslite a pozisťujte, čo sa dá. Neskôr sa budete márne vyhovárať, že ste nemali dosť informácií. Opatrnosť je matkou múdrosti.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte výnimočnú možnosť presadiť sa v tvrdej konkurencii. Vďaka známostiam a vašej usilovnosti by ste mohli zlepšiť vaše pracovné postavenie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes máte možnosť vrátiť staré dlžoby a vybaviť finančné záležitosti, ktoré ste považovali za stratené. Zažijete veselú príhodu pri ceste domov.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes zaznamenáte úspech skoro v každej oblasti vašej práce. Nesnažte sa však rozvíjať nové činnosti, nemuseli by ste ich zvládnuť. Dávajte pozor na cestách.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 28. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie