• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Porazí „zlo” v podobe Korčoka, Smer a SNS vyjadrili podporu Pellegrinimu (video+foto)

Porazí „zlo” v podobe Korčoka, Smer a SNS vyjadrili podporu Pellegrinimu (video+foto)

Podľa Andreja Danka musí v druhom kole zvíťaziť rozum.

3.4.2024 (SITA.sk) - Slovenská národná strana (SNS) podporí v druhom kole prezidentských volieb Petra Pellegriniho (Hlas-SD).

Oznámil to v stredu predseda strany Andrej Danko po stretnutí so svojimi koaličnými partnermi Robertom Ficom (Smer-SD) a Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) v centrále SNS v Bratislave. Na koaličné rokovanie prišli aj ministri.

Slovenská národná strana sa hlási k spolupráci so Smerom-SD aj v oblasti prezidentských volieb. Tak, ako som v prvom kole odporúčal voliť srdcom, v druhom kole musí zvíťaziť rozum," vyhlásil Danko.

Prioritou je udržať koalíciu

Pellegrini je podľa Danka skúsený politik a líder, ktorý porazí "zlo" v podobe Ivana Korčoka.

„Mal to šťastie, že v jednej profesionálnej strane profesionálne rástol. Ale ako jedinečný človek a charizmatická osobnosť išiel vlastnou cestou a ako líder ukázal svoje politické miesto tým, že založil politickú stranu Hlas-SD," povedal šéf národniarov, ktorý stretnutie v centrále SNS zvolal.

Dodal, že jeho prioritou je udržať koalíciu Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS. „Áno, každý z nás má aj svoju komunikáciu, ostrý jazyk, ale to, čo nás dnes spája, je tvrdý boj s liberálnou politikou," zhodnotil Danko.

Prijali spoločné vyhlásenie

Tri koaličné strany v stredu prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom konštatujú, že výsledok prezidentských volieb výrazne ovplyvní slovenskú politickú scénu a charakter zahraničnej politiky SR.

„Ivan Korčok bude v prípade zvolenia amatérsky zasahovať do výsledkov demokratických parlamentných volieb pokusmi o vytvorenie druhého mocenského centra s plnou a nekritickou podporou mimovládnych organizácií financovaných zahraničím, progresívno-liberálnych médií a súčasne politickej opozície s cieľom deštruovať vládu a za každú cenu vyvolať predčasné parlamentné voľby," prečítal Robert Fico z vyhlásenia.

Pellegrini sa poďakoval za podporu

Korčoka vo svojom spoločnom vyhlásení nazvali koaliční lídri protislovenským kandidátom. Podľa nich by bol prezidentom slúžiacim cudzím záujmom a podkopával by koncepciu „suverénnej zahraničnej politiky". „Smer volí Petra Pellegriniho," vyhlásil Fico.

Pellegrini sa poďakoval koaličným partnerom za prejavenú dôveru. „Som nesmierne vďačný za ich podporu a zároveň je táto podpora pre mňa aj záväzkom," povedal. Dodal, že chce byť prezidentom, pre ktorého je Slovensko vždy na prvom mieste.

Zopakoval tiež svoju rétoriku o tom, že chce byť prezidentom, ktorý chce mier a nie vojnu. Jeho strana Hlas-SD zostane aj po jeho prípadnom zvolení za prezidenta zostane stabilnou súčasťou koalície. Po spoločnom vyhlásení koaličných lídrov nebol žiadny priestor pre novinárske otázky.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie