• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Ponuka bytov v Bratislave klesla, ale cena za meter štvorcový sa vyšplhala až na 3 700 eur

Ponuka bytov v Bratislave klesla, ale cena za meter štvorcový sa vyšplhala až na 3 700 eur

Najvyšší rast cien bol v okresoch Bratislava IV a Bratislava V.

Priemerná jednotková cena novostavieb v Bratislave vzrástla na 3 700 eur za meter štvorcový vrátane DPH. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti Bencont Investments.

„Rast cien novostavieb ponúkaných na bratislavskom realitnom trhu pokračoval aj v prvom štvrťroku 2021.

Medzikvartálne tempo rastu cien bolo najrýchlejšie za posledný rok,“ uvádzajú analytici spoločnosti a dodávajú, že priemerná jednotková cena novostavieb v Bratislave medziročne vzrástla o 6,6 percenta, zatiaľ čo ponuka bytov klesla k minimálnym úrovniam.

Vysoké tempo rastu cien

Ku koncu prvého štvrťroku 2021 tvorilo ponuku novostavieb ponúkaných developermi v Bratislave 2 209 bytov v rámci 94 projektov naprieč všetkými piatimi okresmi hlavného mesta. „V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom tak prišlo k ďalšiemu prepadu ponuky o viac než 300 bytov,“ uvádzajú analytici.


Ako konštatujú, významný je medzikvartálny nárast cien, keď ceny bytov oproti koncu roku 2020 vzrástli až o 3,1 percenta, čo je najvyššie tempo rastu od začiatku roku 2020, teda spred obdobia pandémie. „Zvýšenie tempa rastu cien bytov ďalej nasvedčuje problematickej situácii s obmedzenou ponukou nových projektov, ktorá je spôsobená zdĺhavým povoľovacím procesom,“ doplnila spoločnosť.


Najvyšší rast cien bol v okresoch Bratislava IV a Bratislava V. Dôvodom je nová ponuka bytov so zvýšenými cenami v projektoch Slnečnice a Bory Bývanie, ako aj zvyšovanie cien bytov, ktoré sa v ponuke nachádzajú už z predošlých štvrťrokov.

Problém na trhu pretrváva

„Ceny však nezvyšovali len tieto dva projekty, k rastu prichádzalo naprieč celou Bratislavou v množstve iných projektov,“ vysvetlila spoločnosť s tým, že priemerná obytná plocha ponúkaných bytov ostala nezmenená na úrovni 67,44 metrov štvorcových a absolútna cena bytov vzrástla na 236-tisíc eur vrátane DPH. „Cena priemerného dvojizbového bytu v novostavbe v Bratislave sa tak dostala na úroveň 187-tisíc eur,“ doplnili analytici.

Najpredávanejším artiklom zostali dvojizbové byty s podielom na predaji 43 percent. „Treba však poznamenať, že prišlo k zvýšeniu podielu predaja trojizbových bytov z 24 na 28 percent a nadpriemerne silný predaj si zachovali aj štvorizbové byty,“ vysvetlila spoločnosť s tým, že výhoda väčších bytov je v podstatne nižšej jednotkovej cene v porovnaní s malými bytmi.


„Problém s nedostatočným množstvom nových bytov treba odstrániť čo najskôr, pričom jediným efektívnym a dlhodobo udržateľným riešením je zmena územného plánu a výrazné zjednodušenie a skrátenie povoľovacieho procesu pre získanie stavebných povolení,“ konštatuje hlavný analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik a dodáva, že situácia zatiaľ ostáva nezmenená a problém na trhu pretrváva. „Tempo rastu bytov na rok 2021 tak naďalej predikujeme na úrovni 5-10 percent,“ uzavrel.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie