• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Polícia začala trestné stíhanie pre neriešenie lykožrútovej kalamity na Horehroní, Takáč prijal okamžité opatrenia (video)

Polícia začala trestné stíhanie pre neriešenie lykožrútovej kalamity na Horehroní, Takáč prijal okamžité opatrenia (video)

Počiatočný stav kalamity bol v januári minulého roka na úrovni 165 tisíc m?, ale až koncom roka sa pristúpilo k intenzívnemu spracovaniu, čím sa podarilo spracovať vyšší objem než bol prírastok.

Polícia začala trestné stíhanie pre neriešenie lykožrútovej kalamity na Horehroní, ktorá sa rozšírila na ďalšie dva okresy. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici uviedol, že sa prijali okamžité opatrenia na spracúvanie kalamity a budovanie vodozádržných opatrení na ochranu obyvateľov Čierneho Balogu.

„Ako som avizoval v marci na tlačovej konferencii v Čiernom Balogu, teraz môžem povedať, že sme prijali okamžité opatrenia, ktoré eliminujú šírenie kalamitnej situácie a umožnia nám sanovať stav spôsobený nečinnosťou prechádzajúcich vedení.

Podarilo sa nám výrazne navýšiť výrobné kapacity v ťažbe a odvoze kalamitného dreva, čo je základným predpokladom na zastavenie šírenia podkôrnika, ktorý už ohrozuje aj 10 miliónov kubíkov smreka na Poľane,“ uviedol Takáč.

Bolo podané trestné oznámenie

V súvislosti s tým podal minister Takáč trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a súčasné vedenie štátneho podniku LESY SR preveruje postupy konkrétnych zamestnancov, lesných správ a odborných lesných hospodárov z roku 2022.

Počiatočný stav kalamity bol v januári minulého roka na úrovni 165 tisíc m3, ale až koncom roka sa pristúpilo k intenzívnemu spracovaniu, čím sa podarilo spracovať vyšší objem než bol prírastok.

Celkový prírastok nespracovanej kalamity za rok 2023 predstavoval takmer 431 tisíc m3 a odborníci na tento rok predpovedajú prírastok vyše 536 tisíc m3. Za január 2024 sa spracovalo 50 tisíc m3, no pribudlo ďalších 70 tisíc m3.


„Osobne som terén nad Čiernym Balogom navštívil aj v máji. A jedinou šancou, ako zachrániť Poľanu či Dobročský prales, je čo najrýchlejšie odpratať všetko mŕtve drevo a napadnuté stromy z postihnutých oblastí, aby sa podkôrniky v priaznivých podmienkach nemnožili a nenapádali ďalšie stromy,“ zdôraznil šéf agrorezortu.

Rozsah škôd bol obrovský

Štátny podnik nasadil 105 pracovných skupín na odstránenie kalamity, ale vzhľadom na obrovský rozsah škôd vstúpil do rokovania so skúsenými slovenskými spoločnosťami.


„Uvedený postup v danej situácii umožňuje, v prípade mimoriadnej situácie, aj zákon o verejnom obstarávaní. Na rokovanie sme vyzvali tri technologicky vybavené spoločnosti, ktoré poznajú dotknuté územia a majú potrebnú špeciálnu techniku,“ uviedol Tibor Menyhart, generálny riaditeľ LESY SR.

LESY SR a ministerstvo v spolupráci so zástupcami obce Čierny Balog budujú vodozádržné opatrenia na ochranu obyvateľov a povrchových zdrojov pitnej vody. So správou ciest VÚC Banská Bystrica sa vykonala pasportizácia ciest a bude sa dohliadať na ich stav počas kalamitných prác.


„Začiatkom roka plánujeme začať vysádzať nové stromy, zmiešané lesy, ktoré sú prírode bližšie a budú prirodzene odolnejšie voči podkôrnikom,“ uzavrel minister Takáč.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie