• Dnes je: Nedeľa 06. októbra 2024 meniny má Natália

Pojednávanie v kauze vraždy advokáta Valka zrušili, súd musí rozhodnúť o námietke voči obžalobe

Pojednávanie v kauze vraždy advokáta Valka zrušili, súd musí rozhodnúť o námietke voči obžalobe

Bývalý predseda Ústavného súdu Českej a Slovenskej federatívnej republiky bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám.

30.9.2024 (SITA.sk) - V utorok 1. októbra sa mal na Mestskom súde Bratislava I začať proces v kauze vraždy známeho advokáta Ernesta Valka. Ako však pre agentúru SITA uviedol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak, termín hlavného pojednávania bol zrušený z dôvodu rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave, ktorý zrušil uznesenie Mestského súdu Bratislava I o tom, že obžaloba spĺňa zákonné náležitosti.

V tomto rozhodnutí odvolací súd zároveň prikázal prvostupňovému súdu, aby konal o námietke obžalovaného voči obžalobe.

Po doručení tohto rozhodnutia procesným stranám musí byť nariadený termín verejného zasadnutia, na ktorom mestský súd rozhodne o prijatí alebo odmietnutí obžaloby,“ povedal Adamčiak.

Obžalobe v tomto prípade čelí Jozef R., ktorý si momentálne odpykáva vo väzení súhrnný trest 16 a pol roka odňatia slobody. Najskôr ho totiž odsúdili za prepad banky a neskôr za usmrtenie komplica Antona Hupku. Obžaloba vo veci vraždy Valka bola na vtedajší Okresný súd Bratislava I podaná v ešte máji 2020. Súd však doteraz nekonal pre vyťaženosť zákonného sudcu.

Druhý obvinený v prípade smrti Valka Jaroslav Klinka uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú začiatkom roka 2020 schválil Okresný súd v Pezinku. Za ozbrojenú lúpež v dome advokáta v Limbachu (okres Pezinok) mu súd uložil trest osem rokov väzenia. Podľa odsúdeného Klinku zastrelil Valka práve jeho komplic Jozef R. V procese proti nemu by mal vypovedať ako svedok.

Bývalý predseda Ústavného súdu Českej a Slovenskej federatívnej republiky bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril v minulosti bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Pellegrini očakával demisiu inej ministerky, Dolinková podľa neho urobila kopec dobrej práce

pellegrini ocakaval demisiu inej ministerky dolinkova podla neho urobila kopec dobrej prace

6.10.2024 (SITA.sk) - Prezident Peter Pellegrini očakával, že výmenou prvého člena súčasnej vlády nebude demisia ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), ale inej ministerky.

"Ale osud sa vyvinul tak, ako sa vyvinul," skonštatoval prezident. Zároveň mu je ľúto, že Dolinková zo svojho postu odchádza preto, že necíti podporu predsedu vlády a vlády ako takej.

"Myslím si, že urobila kopec dobrej práce. Samozrejme, že nemohla za 11 mesiacov vyriešiť problémy, ktoré sa v slovenskom zdravotníctve nakopili za posledných 20 rokov," zdôraznila hlava štátu.

Pelegrini zároveň odkázal, že demisiu Dolinkovej príjme vtedy, keď bude z rúk premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vidieť adekvátnu náhradu.

"To znamená, nebudem prijímať demisiu pani ministerky okamžite a poverovať zatiaľ nejakého člena vlády, kým sa nenájde jej nástupca. To si rezort zdravotníctva nemôže dovoliť," dodal prezident.


Počasie