• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Podpora investičných projektov ministerstva hospodárstva je neudržateľná a neprehľadná, kritizuje NKÚ

Podpora investičných projektov ministerstva hospodárstva je neudržateľná a neprehľadná, kritizuje NKÚ

Tržby kontrolovaných spoločností podľa úradu dlhodobo nepokrývajú ani náklady na vlastnú prevádzku.

4.6.2021 (Webnoviny.sk) - Spôsob podpory investičných projektov cez rôzne spoločnosti s ručením obmedzeným spadajúce pod Ministerstvo hospodárstva SR nie je podľa Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) udržateľný a prehľadný. Úrad po preverení ich fungovania nepotvrdil hospodárnosť a efektívnosť ich finančného riadenia a kontroly.

Tržby týchto spoločností podľa neho už dlhodobo nepokrývajú ani náklady na vlastnú prevádzku, svoje úlohy pritom často zadávajú externým dodávateľom. Otázna je podľa NKÚ aj celková stratégia štátu i schopnosť byť pripravený na potenciálneho investora.

Chýba koncepcia financovania

„Považujeme za správne, že vieme podporiť príchod zahraničných investorov. Keďže však ide o verejné prostriedky, musia sa riadiť transparentnými pravidlami," zdôraznil podpredseda NKÚ Ľubomír Andrassy. Úrad sa v rámci kontroly zameral na tri spoločnosti, a to MH Invest, MH Invest II a InvEast SK. Kontrolované boli v rokoch 2017 až 2019. Posledné dve spoločnosti už boli na základe výsledkov a odporučenia tejto akcie na začiatku roku 2021 zlúčené.

Ani jedna z kontrolovaných spoločností podľa NKÚ nie je schopná pokryť svoje náklady zo svojej podnikateľskej činnosti a ostáva závislá na transferoch z verejných zdrojov. Najvyšší kontrolný úrad konštatoval aj nedostatočnú riadiacu a kontrolnú činnosť rezortu hospodárstva.

Ten zároveň podľa neho nemá vypracovanú koncepciu financovania, metodiku postupov, oprávnení a zodpovednosti, ktorými by preukázal opodstatnenie zakladania obchodných spoločností pri každom významnom investičnom projekte.

Chaotický a zle pripravený proces

„Naše zistenia ukazujú, že proces je chaotický a zle pripravený. Kontrola nám potvrdila, že sa nesprávali ako dobrí hospodári. Ako súkromné firmy by tieto eseročky dávno skrachovali," zhodnotil Andrassy.

MH Invest vznikla v roku 2006 pre Samsung. Od roku 2015 sa zamerala výhradne na vybudovanie strategického parku pre Jaguar Land Rover pri Nitre. Všetky ostatné činnosti previedla do novozaloženej MH Invest II.


Tá pokračovala v budovaní nových a monitorovaní existujúcich priemyselných parkov. InvEast SK vznikla v roku 2018 na vybudovanie strategického parku Haniska pre potenciálneho investora BMW. Nemala takmer žiaden majetok ani príjmy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie