• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Počty nakazených na Slovensku opäť stúpli a chorobe podľahlo šesť ľudí

Počty nakazených na Slovensku opäť stúpli a chorobe podľahlo šesť ľudí

Zodpovednosť štátu za škodu spôsobenú podaním lieku proti COVID- 19 sa rozšíri

PCR testy potvrdili v stredu na Slovensku 64 pozitívnych na koronavírus. Laboratóriá ich v daný deň vykonali 600.

Za uplynulý deň pribudlo šesť úmrtí na COVID-19. Od začiatku pandémie si nový koronavírus vyžiadal už 20 894 obetí.

V nemocniciach je hospitalizovaných 320 pacientov s ochorením COVID-19. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

Hlas upozorňuje na odvrátiteľné úmrtia počas pandémie koronavírusu, diagnostické vyšetrenia klesli o viac ako pol milióna

Na Slovensku sa mohlo potenciálne zachrániť nielen 21 308 ľudských životov, ale mohla prežiť aj časť z takmer 5 400 ľudí, ktorí počas prvého roka pandémie prišli o život navyše oproti priemeru predchádzajúcich rokov. V tlačovej správe na to upozorňuje podpredseda strany Hlas-SD a člen zdravotníckeho výboru Národnej rady SR Richard Raši.

Zlé manažovanie zdravotníctva

Opozičná strana upozorňuje aj na to, že podľa údajov zo zdravotných poisťovní, ktoré porovnávali posledné kvartály rokov 2019 a 2020 zverejnených Asociáciou na ochranu práv pacientov, počet preventívnych prehliadok klesol o tretinu.


Zároveň iba za jeden kvartál sa znížil počet diagnostických vyšetrení o viac ako pol milióna. RTG vyšetrenia klesli takmer o 27 percent, kolonoskopie o 18 percent a mamografie o 17 percent.

„Zdôrazňujeme, že sú to všetko vyšetrenia, ktoré neboli v žiadnej kolízii s liečbou covidu a ich pokles súvisí so zlým manažovaním zdravotnej starostlivosti. Takýto pokles preventívnych prehliadok a diagnostických výkonov mal priamy dopad napríklad na zvýšený počet nezachytených onkologických ochorení,“ upozorňuje Raši.

Onkologický skríning

Onkologický skríning podľa Národného onkologického inštitútu zachytí zo všetkých uskutočnených mamografií sedem pacientiek s nádorom z tisíca vyšetrení, ak sa teda neurobilo viac ako 10-tisíc vyšetrení, tak sa pravdepodobne nezachytilo približne 70 žien s karcinómom prsníka.


„Kvôli zníženiu počtu kolonoskopií o 18 percent sme veľmi pravdepodobne nezachytili viac ako 200 onkologicky chorých ľudí, ktorým sa znížila šanca na skorý záchyt ochorenia a tým aj šanca na prežitie,” dodal podpredseda strany Hlas-SD.

Postcovidové obdobie

Upozorňuje vládu, že dnes, v postcovidovom období, musí prísť výrazná podpora a posilnenie aj ambulantného sektora, prevencie a skríningu.


Dokonca aj v roku 2021 bol počet mamografických a kolonoskopických vyšetrení o 10 percent nižší ako pred pandémiou.


„Väčšina ochorení odhalených v skorom štádiu je liečiteľná a pacienti tak získajú väčšiu nádej na prežitie a lepšiu kvalitu života. Zároveň štát ušetrí, pretože skorá diagnostika a liečba v skoršom štádiu stoja výrazne menej financií ako náročné operácie a následná terapia pacientov s výrazne horšou prognózou prežívania,“ zdôraznil Raši.

Generálna prokuratúra preverí okolností úmrtnosti na ochorenie COVID-19

Generálna prokuratúra SR prijala opatrenia na preverenie skutočností vyplývajúcich zo štúdie „Nadúmrtnosť na COVID-19 v kontexte rozhodnutí zdravotnej politiky (roky 2020 – 2022)“ z decembra 2022.

Viac o téme: Koronavírus

Ako ďalej informoval hovorca prokuratúry Dalibor Skladan, zámerom je objasniť, či v súvislosti s manažmentom pandémie COVID-19 nedošlo k takému konaniu alebo opomenutiu konania, ktoré by zakladalo trestnú zodpovednosť.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) si ochorenie COVID-19 od začiatku pandémie na Slovensku vyžiadalo 20 849 životov.

Zodpovednosť štátu za škodu spôsobenú podaním lieku proti COVID- 19 sa rozšíri

Od marca budúceho roka sa má rozšíriť zodpovednosť štátu za škodu spôsobenú podaním lieku proti ochoreniu COVID- 19.

Novela zákona o liekoch

Návrhom novely zákona o liekoch, ktorý rezort zdravotníctva predložil do pripomienkového konania, sa odstraňuje rozdiel v zodpovednosti štátu po podaní očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2 a lieku proti ochoreniu COVID-19.

Za škodu na živote a zdraví spôsobenú od 26. decembra 2020 okolnosťami, ktoré majú pôvod v povahe podaného lieku, by mal podľa navrhovanej novely zákona zodpovedať štát. Ide o liek, ktorého terapeutické použitie pre skupinu pacientov povolilo na území Slovenska ministerstvo zdravotníctva.

Očkovanie v lekárňach

Novela zákona o liekoch má okrem toho umožniť očkovanie v lekárňach, lepšiu dostupnosť nových liekov pre pacientov, či úpravu vzťahov medzi odbornými a všeobecnými lekármi pri predpisovaní humánnych liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.


„Výhodou je rýchla a pohodlná dostupnosť verejných lekární, čo predstavuje jednoduchší prístup k očkovaniu, najmä pre zdravých a zamestnaných obyvateľov,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva k zavedeniu možnosti očkovať v lekárňach.

Očkovanie v lekárňach bude vykonávať farmaceut s certifikátom v certifikovanej pracovnej činnosti. V prvej fáze by išlo o očkovanie proti chrípke, prípadne pri zhoršenej epidemiologickej situácii proti COVID-19.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie