• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Pevné hranice schengenského priestoru sú predpokladom pre úspešný boj s nelegálnou migráciou, tvrdí minister Šutaj Eštok

Pevné hranice schengenského priestoru sú predpokladom pre úspešný boj s nelegálnou migráciou, tvrdí minister Šutaj Eštok

V tejto súvislosti je podľa ministra dôležitý rozvoj spolupráce s takzvanými tretími krajinami.

14.6.2024 (SITA.sk) - Pevné a chránené vonkajšie hranice schengenského priestoru sú predpokladom pre úspešný boj s nelegálnou migráciou. Na rokovaní Rady pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti štátov Európskej únie v Luxemburgu to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Ako informoval tlačový odbor rezortu vnútra, v tejto súvislosti je podľa ministra dôležitý rozvoj spolupráce s takzvanými tretími krajinami.

„Úspešný výkon návratov je jeden z hlavných pilierov migračnej politiky. Pokiaľ nebudú dostatočne funkčné návraty, nebude funkčný ani celý systém. Je to oblasť, v ktorej sa musíme zlepšiť nielen v rámci , ale najmä smerom k tretím krajinám,” skonštatoval Šutaj Eštok.

Nástroj na zabezpečenie voľného pohybu

Z rokovania rady podľa ministerstva vnútra vyplynulo, že ochrana slobody pohybu a bezpečnosti občanov musí zostať na prvom mieste a schengen je kľúčovým nástrojom na zabezpečenie voľného pohybu osôb, pričom záruky bezpečnosti a ochrany musia byť neustále posilňované.

Opätovné zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach by podľa rady malo byť len krajným riešením, a to iba v prípadoch, keď všetky alternatívne opatrenia zlyhajú. Témou rokovaní v Luxemburgu bola aj otázka zneužívania víz a potreba zosúladenia vízovej politiky tretích krajín, ktoré majú s EÚ bezvízový styk s vízovou politikou EÚ.

Problematika krízového riadenia

„Všetkým musí byť jasné, že bezvízový styk je privilégium a nie samozrejmosť, jeho udržanie si vyžaduje dlhodobé a udržateľné plnenie podmienok, za ktorých bol udelený,” uviedol slovenský minister vnútra.

Účastníci rokovania rady sa tiež zaoberali problematikou krízového riadenia. Šutaj Eštok v tejto súvislosti podporil posilnenie mechanizmov ako UCPM (Európsky mechanizmus civilnej ochrany) a ERCC (Koordinačné centrum reakcie na núdzové situácie), pričom zdôraznil, že nové úlohy musia byť doplnené o adekvátne finančné a personálne zdroje.

Príchod Ukrajincov na Slovensko

„Musíme byť flexibilní a pripravení inovovať naše nástroje na zvládanie kríz, aby sme zaistili bezpečnosť a ochranu našich občanov,“ doplnil minister. Predmetom rokovania bol takisto ďalší postup pri občanoch Ukrajiny, ktorí prišli do Európskej únie z dôvodu vojny Ruska proti Ukrajine.

Inštitút dočasnej ochrany sa podľa účastníkov stretnutia ukázal ako efektívny nástroj a v prípade jeho nepredĺženia by mohlo hroziť preťaženie azylových systémov členských štátov v dôsledku výrazného nárastu žiadostí o medzinárodnú ochranu, ministri sa preto zhodli na potrebe jeho predĺženia. Slovenský minister vnútra však zdôraznil potrebu ďalej diskutovať o dlhodobom riešení postavenia odídencov z Ukrajiny.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie