• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Pentagon oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 600 miliónov dolárov

Pentagon oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 600 miliónov dolárov

USA predtým oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 175 miliónov dolárov, ktorý zahŕňa muníciu s ochudobneným uránom.

8.9.2023 (SITA.sk) - Spojené štáty vo štvrtok oznámili nový balík dlhodobej pomoci Ukrajine v hodnote 600 miliónov dolárov, ktorý poskytne Kyjevu financie na celý rad zbraní a ďalšieho vybavenia.

Udialo sa tak deň po tom, ako americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívil Ukrajinu a sľúbil jej ďalšiu vojenskú a humanitárnu pomoc za miliardu dolárov.

Deň predtým zároveň USA oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 175 miliónov dolárov, ktorý zahŕňa muníciu s ochudobneným uránom.

Balík v hodnote 600 miliónov dolárov pôjde na Ukrajinu prostredníctvom Iniciatívy na pomoc Ukrajine (USAI). Bude zahŕňať vybavenie na rozšírenie ukrajinského systému protivzdušnej obrany, delostreleckú muníciu, zariadenia na elektronický boj, demolačnú muníciu na odstraňovanie prekážok či zariadenia na odmínovanie.

Washington je podľa Ruska pripravený bojovať nielen do posledného Ukrajinca, ale aj skoncovať s celými generáciami

Rusko označilo americké plány poslať Ukrajine muníciu s ochudobneným uránom za trestný čin. Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Riabkov sa tak vyjadril po tom, čo Spojené štáty oznámili nový balík pomoci Ukrajine, ktorý zahŕňa takéto náboje do tankov.

Indikátor neľudskosti

Je to po prvý raz, čo USA dodajú takúto muníciu Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál Sky News. Rozhodnutie Washingtonu „dodávať zbrane s ochudobneným uránom je indikátorom neľudskosti“, vyjadrila sa ruská ambasáda v USA.

„Je jasné, že so svojou myšlienkou spôsobiť ‚strategickú porážku‘ [Rusku] je Washington pripravený bojovať nielen do posledného Ukrajinca, ale aj skoncovať s celými generáciami,“ pokračovalo veľvyslanectvo krajiny, ktorá vlani spustila nevyprovokovanú inváziu na Ukrajinu.

Neexistuje medzi nimi dialóg

Riabkov povedal, že okrem udržiavania kontaktov v oblasti humanitárnych operácií USA a Rusko nespolupracujú na hlavných otázkach a neexistuje medzi nimi dialóg.

Sky News vysvetľuje, že ochudobnený urán je hustý vedľajší produkt obohacovania uránu, ktorý sa používa na preniknutie cez pancierové brnenie a samovznietenie v oblaku prachu a kovu. Je mierne rádioaktívny.

Odporcovia ako Medzinárodná koalícia za zákaz uránových zbraní tvrdia, že prach predstavuje nebezpečné zdravotné riziká vrátane rakoviny a vrodených chýb.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie