• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Peňažné príspevky pre opatrovateľov v produktívnom aj v dôchodkovom veku sa zvýšia

Peňažné príspevky pre opatrovateľov v produktívnom aj v dôchodkovom veku sa zvýšia

Návrhom sa zvyšujú všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie.

Peňažné príspevky pre opatrovateľov v produktívnom aj v dôchodkovom veku sa zvýšia. V stredu vláda SR schválila návrh nariadenia na základe Plánu legislatívnych úloh vlády SR na rok 2024, ktorý predložil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš.

Výška peňažného príspevku

Po novom sa zvýši sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie na sumu 5,83 eura. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie predstavuje relevantnú veličinu na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu. Zo štátneho rozpočtu pôjde tento rok na peňažné príspevky a sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie spolu skoro 33 miliónov eur.

„V súčasnosti sa výška peňažného príspevku na opatrovanie ustanovuje v závislosti od toho, či opatrovanie vykonáva fyzická osoba, ktorá poberá niektorú zo zákonom ustanovených dôchodkových dávok v produktívnom veku alebo ju nepoberá a od počtu opatrovaných fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím,“ vysvetľuje sa v dokumente.

Negatívny vplyv na rozpočet

Návrhom sa zvyšujú všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. U opatrovateľa v produktívnom veku, ako aj u opatrovateľa poberajúceho niektorú zo zákonom ustanovených dôchodkových dávok pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa peňažný príspevok na opatrovanie zvýši na sumu 615,50 eura mesačne, čo je suma čistej minimálnej mzdy pre rok 2024.

Nové nariadenie bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy z dôvodu valorizácie peňažného príspevku na opatrovanie a sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie v celkovej výške 32,7 milióna eur v roku 2024, 82,7 milióna eur v roku 2025, takmer 89 miliónov eur v roku 2026 a skoro 95 miliónov eur v roku 2027.

Vyjadrenie ministra Tomáša

„V prípade dôchodcov opatrovateľov zvyšujeme opatrovateľský príspevok o 100 %, vďaka čomu už nebude dôchodcovsky príspevok len na úrovni 75 percent. Týchto opatrovateľov tak zrovnoprávnime s opatrovateľmi v produktívnom veku. V prípade dôchodcov opatrovateľov by táto novela schválená ešte v roku 2022 mala pomôcť viac ako 90 % z nich. Situáciu budeme naďalej sledovať a vyhodnocovať,“ vyhlásil minister práce Erik Tomáš.

Podľa jeho slov v druhom polroku tohto roka a v budúcom roku poskytne vláda o 140 miliónov eur navyše pre odkázaných ľudí. Ide o skupiny ľudí, na ktoré sa podľa ministra sociálna vláda zameriava.

„Všetky tieto opatrenia budú platiť len do konca roka 2025, pretože od roku 2026 musí platiť reforma financovania sociálnych služieb, ktorá je naviazaná na plán obnovy. Prekope sa celý systém financovania sociálnych služieb. Princíp bude spočívať v tom, že klient alebo človek odkázaný na pomoc iným dostane len jeden príspevok. On sám sa rozhodne či ho použije na domáce opatrovanie alebo v zariadeniach sociálnych služieb,“ uzavrel Tomáš.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie