• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Pellegrini: Ekonomická výmena s Írskom neustále rastie (video)

Pellegrini: Ekonomická výmena s Írskom neustále rastie (video)

Peter Pellegrini sa spolu s najvyššími predstaviteľmi Írska zhodli aj v nesúhlase s tým, aby v rámci myšlienky posilnenia akcieschopnosti EÚ bolo členským krajinám odoberané právo veta.

28.2.2024 (SITA.sk) - Ekonomická výmena s Írskom neustále rastie. Za prvých deväť mesiacov minulého roka objem obchodu prekročil o 20 percent a tento trend pokračuje aj naďalej. Uviedol to predseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorého v stredu v Dubline v prezidentskom paláci prijal írsky prezident Michael D. Higgins.

Spolupráca oboch krajín

Predseda parlamentu sa stretol aj s predsedom Dolnej snemovne Parlamentu Írska Seánom Ó Fearghaílom, ako aj s predsedom Senátu Parlamentu Írska Jerrym Buttimerom.

Predseda parlamentu diskutoval s predstaviteľmi Írska o aktuálnych témach akými sú voľby do Európskeho parlamentu, poslanie , pomoc Ukrajine či o spolupráci oboch krajín v oblasti obchodnej výmeny. Ako Pellegrini uviedol, Slovensko a Írsko sú podobne veľké krajiny a je dôležité, aby na hospodárskej úrovni presadzovali svoje záujmy.

Pellegrini v Írskom Dubline tlmočil postoj, že Slovensko bude pokračovať v pomoci Ukrajine tak, ako doteraz, a teda bude poskytovať humanitárnu a technickú pomoc okrem dodávok zbraní priamo z arzenálu slovenskej armády alebo z rozhodnutia vlády SR.

Hlbší rozhovor o hodnotách

Pellegrini ubezpečil, že všetky komerčné kontrakty budú pokračovať a nikto nebude brániť ich napĺňaniu. Ako predseda parlamentu spresnil, Írsko je vojensky neutrálna krajina.

„To znamená, že nie je ani súčasťou Severoatlantickej aliancie a okrem oficiálnych misii pod mandátom Spojených národov sa nezúčastňuje nejakých iných vojenských operácii," vysvetlil Pellegrini s tým, že Írsko chce tiež ponúkať technológie a tréning v oblasti odmíňovacej techniky, a rovnako sa nebude podieľať v rámci svojej neutrality na podpore Ukrajiny dodávkami zbraní.

„S írskym prezidentom som mal veľmi zaujímavý hlbší rozhovor o hodnotách. Vyjadril svoj názor, aby sme si dali veľký pozor na to, aby sa aj diskusia o voľbách do Európskeho parlamentu netočila už len okolo vojenských riešení konfliktov, alebo o tom, ako dopadnú voľby v nejakej inej veľmoci," informoval predseda parlamentu.

Odobranie práva veta

Higgins a Pellegrini na tom, že sa nesmie prestať diskutovať o podstate budúcnosti EÚ, o sociálnych právach obyvateľov, o chudobe, o hlade, o ľuďoch, ktorí nemajú denne na teplé jedlo, o ľuďoch, ktorí aj napriek tomu, že pracujú, si nedokážu zabezpečiť slušné bývanie či živiť svoje deti.

„A nie iba diskutovať o tom, koľko vojenského materiálu a koľko peňazí EÚ pošle na Ukrajinu," dodal Pellegrini a pokračoval, že Írsko a Slovensko podporujú fungovanie medzinárodných organizácií. „Žiaľ, v poslednom období vnímame oslabenie vplyvu týchto medzinárodných organizácii. Pre Slovensko ako malú krajinu je kľúčové, aby v prípade problémov, ich dokázalo riešiť na pôde týchto medzinárodných inštitúcií,“ dodal predseda parlamentu.

Pellegrini sa spolu s najvyššími predstaviteľmi Írska zhodli aj v nesúhlase s tým, aby v rámci myšlienky posilnenia akcieschopnosti EÚ bolo členským krajinám odoberané právo veta. „Je absolútne neprijateľné tak pre írsko, ako aj pre Slovensko," dodal Pellegrini s tým, že by to spôsobilo, že Slovensko aj Írsko, by ako malé krajiny boli prehlasované a stali sa len pasívnymi prijímateľmi rozhodnutí väčších krajín.

Pellegrini doplnil, že jeho návšteva Írska mala aj symbolický rozmer. Slovensko bude pripomínať svoje 20 výročie vstupu do EÚ a bolo to práve počas predsedníctva Írska, keď Slovensko do EÚ vstúpilo.

Aj parlament aj vláda sme sa zaviazali, že tento rok budeme ľuďom pripomínať úspešný príbeh nášho 20-ročného členstva v EÚ, aby sme tak zvýšili záujem ľudí o európske voľby, aby si uvedomovali, že je dôležité, koho navolíme do Európskeho parlamentu, pretože na európskej úrovni sa častokrát prijímajú veci, ktoré majú zásadný dopad aj na slovenskú ekonomiku, hospodárstvo a aj na bežný život občanov,“ uzavrel Pellegrini.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie