• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Pellegrini by mal zaradiť spiatočku a prestať asistovať Ficovi pri deštrukcii právneho štátu, vyzývajú lídri opozície

Pellegrini by mal zaradiť spiatočku a prestať asistovať Ficovi pri deštrukcii právneho štátu, vyzývajú lídri opozície

Šimečka, Sulík a Majerský apelujú na šéfa parlamentu, aby sa dištancoval od postupu koalície.

11.12.2023 (SITA.sk) - Predsedovia troch opozičných strán sa obrátili na predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho (predseda strany Hlas-SD) s výzvou.

Michal Šimečka (Progresívne Slovensko - PS), Richard Sulík (Sloboda a Solidarita - SaS) a Milan Majerský (Kresťanskodemokratické hnutie - KDH) na šéfa parlamentu apelujú, aby sa dištancoval od postupu koalície a zaistil dôstojnú spoločenskú diskusiu a legislatívny proces pri viacerých témach.

Narýchlo chcú zlikvidovať ÚŠP

Narážajú pri tom na postup koalície, ktorá chce podľa nich narýchlo, protiústavne a potichu zlikvidovať špeciálnu prokuratúru, znižovať tresty za korupciu a odňať ochranu vyšetrovateľom.

„Ako predseda NR SR má priamu zodpovednosť za to, aby dianie v parlamente rešpektovalo ústavu a bolo dôstojné. Prijatie tak zásadných a komplexných zákonov s dramatickými dopadmi na živé kauzy a boj proti korupcii nemôže prebiehať cez skrátené legislatívne konanie," skonštatovali opoziční lídri vo výzve.

Ficovi asistuje pri deštrukcii

Tiež sa obrátili na Pellegriniho s tým, že ak chce obstáť ako predseda NR SR, naplniť svoje predvolebné záväzky, prípadne sa uchádzať o ďalšie ústavné funkcie, mal by „zaradiť spiatočku".

Šimečka, Majerský a Sulík poukázali na to, že predseda Hlasu počas predvolebnej kampane tvrdil, že mu záleží na odbornej a celospoločenskej diskusii k predmetnej téme.

„Pred voľbami sľuboval, že staré maniere skončili a bude riešiť skutočné problémy ľudí, miesto toho dnes asistuje Robertovi Ficovi v urýchlenej deštrukcii právneho štátu na Slovensku," myslí si trojica predsedov.

Rozpor s jeho tvrdeniami

Dodali, že ako potenciálny kandidát na prezidentský post (o Pellegriniho kandidatúre na prezidenta sa už istý čas diskutuje v médiách, on sám avizoval, že svoje rozhodnutie oznámi po novom roku - pozn. SITA) Pellegrini často hovorí o potrebe zjednotenia spoločnosti a kultivácie dialógu, no podľa troch opozičných lídrov sú kroky jeho vlastnej strany v rozpore s týmito tvrdeniami.

„Protestná vlna ľudí na Slovensku proti únosu demokracie a právneho štátu rastie. Dnes vieme potvrdiť, že v utorok o 18:00 sa verejné protesty organizované našimi stranami udejú v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline aj Nitre. Vieme, že sa pripravujú aj ďalšie mestá," doplnili opoziční lídri.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie