• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Od pondelka sa dostaneme ku kaderníkovi či na plaváreň. Prehľad aktuálnych opatrení

Od pondelka sa dostaneme ku kaderníkovi či na plaváreň. Prehľad aktuálnych opatrení

Ľudia sa takisto budú môcť voľnejšie pohybovať v prírode. Na výlet bude možné ísť aj mimo svoj okres bez povinnosti testu.

Počet pacientov s COVID-19 v nemocniciach klesá a zaočkovaných obyvateľov pribúda. Aj tieto dôvody posunuli krajinu z čiernej do bordovej zóny, vďaka čomu sa aspoň čiastočne uvoľnia doterajšie obmedzenia.

O pondelka 19. apríla tak budú platiť miernejšie protipandemické opatrenia. Stále však bude zákaz vychádzania po 20:00, tiež stretávania sa s inými ľuďmi ako členmi domácnosti.

V platnosti ostáva aj núdzový stav, no podľa ministerstva zdravotníctva prebiehajú rokovania o jeho skoršom ukončení.

Menej respirátorov

Prvou úľavou je, že od pondelka v exteriéri nebude nutné prekrytie horných dýchacích ciest. V meste či v prírode si teda človek nebude musieť nasadiť rúško, pokiaľ bude vzdialený najmenej päť metrov od ostatných ľudí. Tak, ako doteraz, pri členoch jednej domácnosti vzdialenosť nehrá rolu.

Uvoľňujú sa aj podmienky nosenia respirátorov v interiéri. Nebudú povinné pre pedagogických a odborných zamestnancov aj deti v škole alebo v školskom zariadení. Na prekrytie horných dýchacích ciest im počas vyučovania bude stačiť rúško.


To nahradí respirátor aj na pracovisku, konkrétne u zamestnancov s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou. Výnimku budú mať aj pracovníci s kožnými ochoreniami tváre, ktoré by nosenie respirátora mohlo zhoršiť.


Na rúšku sa môžu dohodnúť aj zamestnávatelia so zástupcami zamestnancov, ale iba v prípade, ak spôsob práce alebo pracovné podmienky neumožňujú nosenie respirátora.


Zložiť si budú môcť aj respirátor ľudia napríklad u kozmetičky, avšak len na čas nevyhnutný na úpravy v tvárovej časti.

Viac žiakov v školách

Rozšíri sa prezenčná výučba. Do lavíc sa od pondelka vrátia žiaci ôsmeho a deviateho ročníka základných škôl. Budú sa však musieť preukazovať negatívnym testom, nie starším ako 7 dní.


Rovnaká podmienka platí aj pre ich zákonného zástupcu a všetkých zamestnancov školy a školského zariadenia.

Ak sa na škole vyskytne prípad ochorenia COVID-19, uzavrie sa trieda alebo celá škola. Rozhodne o tom riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva.


O ďalšom otváraní škôl sa bude od 26. apríla rozhodovať na základe priaznivého vývoja epidemiologickej situácie v jednotlivých okresoch, ktorú určí regionálny Covid automat.

Aj mimo okres

Ľudia sa takisto budú môcť voľnejšie pohybovať v prírode. Na výlet bude možné ísť aj mimo svoj okres bez povinnosti testu. V prípade, že by bol nejaký okres zaradený späť do čiernej zóny, bude nutný negatívny test, maximálne 7 dní starý.


Otvárajú sa aj hotely a penzióny. Nebudú však mať dostupné reštaurácie, spoločné priestory a doraziť do nich bude potrebné pred 20:00.

Na izbe môžu byť iba dvaja dospelí alebo členovia jednej domácnosti, ktorí sa musia pri nástupe na ubytovanie preukázať negatívnym testom, nie starším ako 72 hodín. Musí ho mať každá ubytovaná osoba staršia ako 10 rokov.

Práca z domu je len odporúčaná

Práca z domu už viac nebude povinná, no zostáva ako odporúčaná. Zamestnanci, ktorí budú chodiť do práce sa musia preukázať negatívnym testom, ktorého platnosť určuje farba ich okresu.


Pre bordové okresy (III. stupeň varovania) je to 7 dní, pre tmavoružové (II. stupeň varovania) je to 14. dní a pre svetloružové (I. stupeň varovania) je to 21 dní.

Výnimkou je cesta na pohovor, výberové konanie, prijímacie konanie alebo cesta za účelom uzatvorenia pracovnej zmluvy. V takom prípade sa vyžaduje 7-dňový test.

Do obchodov s testom

Od pondelka sa otvárajú aj obchody, počet zákazníkov však bude obmedzený. Veľké predajne alebo prevádzky musia dodržať podmienku maximálne jedného nakupujúceho na 15 metrov štvorcových. V malých priestoroch môže byť iba jeden zákazník.


Pri neesenciálnych obchodoch a službách však platí podmienka preukázania sa negatívnym testom, nie starším ako 7 dní. Pred návštevou kaderníka či obchodu s obuvou sa tak bude treba otestovať.

Stále však platí výnimka pre prevádzky so základnými potrebami ako potraviny, lekárne či drogérie. Tam test nebude potrebný.


V platnosti ostávajú aj seniorské hodiny v obchodoch od 9:00 do 11:00 od pondelka do piatka, počas ktorých si môžu nakúpiť aj zdravotne postihnuté osoby, ktoré to však musia doložiť preukazom. Táto povinnosť platí aj pre ich prípadný sprievod.

Šport

Výkony profesionálnych športovcov budú prebiehať bez divákov. Hromadné podujatia sa síce môžu organizovať, ale musí ich povoliť Úrad verejného zdravotníctva SR a ich kapacita bude maximálne 6 osôb. V prípade športových podujatí sa do tohto počtu neráta jeden tréner.

Povoľuje sa tiež rekreačné športovanie v kolektíve. Otvoria sa interiérové a exteriérové športoviská, pričom pre ich návštevu budú ľudia v čiernych okresoch potrebovať maximálne 7 dní starý test. V ostatných okresoch test nie je potrebný.


Ten budú potrebovať aj návštevníci plavární, ktorých počet však bude obmedzený na maximálne 6 osôb.

Wellness centrá, fitness centrá, aquaparky a kúpele ostávajú zatvorené. V prípade kúpeľov je výnimka pre pacientov, ktorí tu pobyt absolvujú zo zdravotných dôvodov na základe návrhu lekára.

Kultúra

Za kultúrou môžu obyvatelia ísť do múzeí a galérií, knižníc aj do zoologických alebo botanických záhrad. Aj tu musí byť maximálne jeden návštevník na 15 metrov štvorcových a potrebný je negatívny test, nie starší ako 7 dní.

Pre veriacich sa sprístupnia bohoslužby s obmedzeným počtom ľudí. V kostole bude môcť byť najviac jeden človek na 15 metrov štvorcových. Ak má kostol menej ako 90 štvorcových metrov, môže sa tu nachádzať najviac 6 návštevníkov.


Do tohto počtu sa nezapočítavajú deti do 10 rokov v sprievode dospelej osoby. V uznesení vlády zmienka o potrebe testu nie je.

Pravidelné testovanie

Testami sa nemusia preukazovať zaočkovaní druhou dávkou vakcíny Pfizer-BioNTech alebo Moderna, ak odvtedy uplynulo 14 dní. V prípade vakcíny od AstraZeneca najmenej štyri týždne od prvej dávky.


Testy nebudú potrebovať ani ľudia, ktorí prekonali COVID-19, po prvej dávke akejkoľvek vakcíny, ak od očkovania ubehlo viac ako 14 dní a zároveň do 180 dní od prekonania ochorenia.

Oslobodení od testovania sú aj obyvatelia, ktorí mali v posledných 180 dňoch COVID-19.

Nie všetky obmedzenia zmiznú

Zákaz konzumácie alkoholu na verejnosti však ostáva v platnosti. Aj na otvorenie reštauračných terás si budú musieť obyvatelia počkať. Naďalej si tak môžu jedlo buď objednať domov alebo kúpiť cez okienko.

Podobne je to s návštevami. Stále platí zákaz stretávania sa, takže svadby či rodinné oslavy ešte netreba plánovať. Povolené sú len obrady za prítomnosti maximálne 6 osôb.


Zatvorené ostávajú aj prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení. Na filmovú premiéru alebo hudobný koncert si tak treba ešte počkať.


Režim sa nemení ani pri návštevách nemocníc či zariadení sociálnych služieb. Dovolené sú len so súhlasom ošetrujúceho lekára a s negatívnym testom nie starším ako 24 hodín. V platnosti ostáva aj zákaz vychádzania po 20:00, výnimka platí pri venčení psa či mačky.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie