• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Nominované osobnosti na cenu Krištáľové krídlo za rok 2022

Nominované osobnosti na cenu Krištáľové krídlo za rok 2022

Mená laureátov všetkých desiatich kategórií a tiež laureátov Mimoriadnej ceny sa dozvieme počas slávnostného udeľovania cien Krištáľové krídlo za rok 2022, ktoré sa bude konať 4. marca 2023.

Dvadsaťosem nominácií v desiatich kategóriách a dve Mimoriadne ceny. Tak vyzerá zoznam nominovaných osobností dvadsiateho šiesteho ročníka udeľovania cien Krištáľové krídlo za rok 2022.

Veľká porota rozhodla okrem nominovaných aj o dvoch laureátoch Mimoriadnej ceny. Mená všetkých laureátov spoznáme na galavečere 4. marca 2023.

Členovia odborných porôt nominovali na ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2022 osobnosti a počiny v desiatich kategóriách a rozhodli o dvoch laureátoch Mimoriadnej ceny.

HUDBA


Janoska Ensemble

Virtuózni umelci vydali v roku 2022 svoj tretí album The Big B´s, ktorý s nadšením prijali hudobní fanúšikovia i kritici, o čom svedčí aj jeho vysoké umiestnenie vo svetových rebríčkoch klasickej hudby. Predstavili ho aj na vypredaných koncertoch v Európe, Ázii, ale aj v Spojených arabských emirátoch a USA.


MgA. Gabriel Rovňák ml., PhD.

V rámci svojho úspešného vzdelávacieho cyklu Príbeh hudby uviedol v roku 2022 päť nových častí. Sledujú ho tisíce mladých ľudí prostredníctvom živých koncertov, streamov, televízie i rozhlasu. Viac ako 15 rokov pôsobí na poste dirigenta Bratislavského chlapčenského zboru, je pedagógom na JAMU v Brne a členom porôt na medzinárodných súťažiach.


Martin Valihora

Prvý slovenský bubeník, džezman, ktorý dosiahol medzinárodný úspech na svetových scénach. Je dramaturgom a spoluorganizátorom pravidelného cyklu koncertov Jazz v Divadle Aréna a tiež spoluautorom a dramaturgom One Day Jazz Festivalu, ktorý sa v súčasnosti radí medzi popredné medzinárodné festivaly.

POPULÁRNA HUDBA


Adam Ďurica

Patrí medzi najúspešnejších a najobľúbenejších slovenských spevákov. Skladby z jeho posledného, v poradí už šiesteho štúdiového albumu Naše hriechy patria medzi najhranejšie v slovenských rádiách. V roku 2022 zbilancoval svoju doterajšiu úspešnú kariéru v kompilácii Hity.


Kali (Koloman Magyary)

Jeden z najhranejších slovenských raperov. Vytrvalo posúva hip-hop v rôznych polohách z oblasti žánru výlučne určeného len istému okruhu vyhraneného publika smerom k univerzálnemu poslucháčovi. V priebehu jedného roka sa mu podarilo vydať až dva úspešné albumy – Život neni zlý a Banán.

Lash & Grey (Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý)

Dvojica mladých umelcov Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý zaujala hneď svojimi prvými albumami. Jeden získal ocenenie Debut roka 2020, druhý nominácie vo finále cien Radio Head Awards, Anděl i Jazz Espirit. V novembri 2022 dvojica vystúpila vo svetoznámej Carnegie Hall s Keyonom Harroldom, Harishom Raghavanom a Martinom Valihorom.

FILANTROPIA


Mgr. Eva Turáková

Základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom v Prešove, ktorú zriadila, oslávila už 15 rokov a dnes ju navštevuje 160 detí. V roku 2022 spolu s tímom CVI priniesla pre rodiny na Slovensku jedinečnú aplikáciu na rozpoznanie včasných znakov autizmu ASDetect.


JUDr. Zuzana Stanová

Zvieracia ombudsmanka, právnička a aktivistka, autorka účinnej novely Trestného zákona, ktorá sprísnila tresty za týranie zvierat. Je aj spoluautorkou zákona Zviera nie je vec a už 11 rokov pomáha hľadať nový domov pre opustené a týrané zvieratká na podujatí Nájdite sa so zvieratkom z útulku.


PhDr. Martin Korčok, PhD.

Vedie Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré je jedným z najväčších vzdelávacích centier v oblasti ľudských práv, boja proti rasizmu, antisemitizmu a xenofóbii u nás. Aj vďaka jeho aktivite vydala aliancia IHRA definíciu anticiganizmu/protirómskej diskriminácie, ktorú v roku 2022 prijala aj Slovenská republika.

HOSPODÁRSTVO


Ing. Ľubomír Harvánek

Stojí na čele skupiny RAVEN, jednej z najväčších distribútorov a spracovateľov hutníckeho materiálu na Slovensku. Pod jeho vedením sa táto považskobystrická firma postupne rozrástla aj do Česka, Poľska a Maďarska a buduje si tak pozíciu významného hráča na trhu v celej strednej Európe.


Ing. Zdeněk Březovják a Ján Koščo 

Spoluzakladatelia prešovskej spoločnosti Canor, ktorá vyrába špičkové audioprodukty. Jej zosilňovače, CD prehrávače predáva sieť partnerov po celej Európe, ale aj v Ázii, Austrálii a USA. Špecialitou spoločnosti sú elektrónkové zariadenia, ktoré kontrolujú vlastným systémom Aladdin.

MEDICÍNA A VEDA


PhDr. Jana Žemličková, PhD., MPH

Je psychoterapeutka a riaditeľka Sanatória AT v Bratislave, ktoré poskytuje komplexnú starostlivosť závislým pacientom. Prednáša, publikuje, vedie socioterapeutické kluby, je členkou odborných komisií, poradkyňou pre kluby abstinujúcich a spoločenstvo Anonymných alkoholikov Slovenska.


doc. MUDr. Richard Imrich, DrSc.

Podieľal sa na vývoji nového lieku nitizinon. Európska lieková agentúra ho schválila ako účinnú a bezpečnú liečbu pre ľudí s genetickým ochorením alkaptonúria („choroba čiernych kostí“). Jeho pričinením ho od roku 2022 majú k dispozícii aj slovenskí pacienti, ktorým sa tak výrazne zlepšuje kvalita života.


Mgr. Martin Števko, PhD.

Geológ, vedecký pracovník Ústavu vied o Zemi SAV. Spolu s tímom zahraničných vedcov v roku 2022 objavil na Slovensku v poradí už piaty nový minerál, pomenovaný argentopolybazit. Jeho úspech opätovne poukázal na veľký potenciál našich vedcov v oblasti mineralogického výskumu. Dlhodobo a výrazne sa angažuje aj v popularizácii vedy.

VÝTVARNÉ UMENIE


Mgr. art. František Bohunický

Originálna osobnosť slovenského sochárstva. Pracuje prevažne s kovom a drevom a v jeho portfóliu sa nachádzajú najmä figurálne a geometrické motívy. Zaujal dielom Deforma, ktorým intervenoval do verejného priestoru, a tiež výstavou Egolamy s pokračovaním Totemy lásky na Korze Zálesie.


doc. akad. soch. Milan Lukáč

Sochár, maliar a vysokoškolský pedagóg, pre ktorého bol rok 2022 mimoriadne významný najmä vďaka kolekcii najnovších sochárskych a grafických diel, ktoré vznikli ako živá reflexia aktuálnej spoločenskej situácie. Zároveň vyšla aj pozoruhodná bibliofília Milana Lukáča a Ľubomíra Feldeka, v ktorom svojím charakteristickým rukopisom prepísal Feldekove básne.

ŠPORT


Zdeno Chára

V roku 2022 ukončil výnimočnú hokejovú kariéru, ktorá v zámorskej NHL trvala takmer štvrťstoročie. Dosiahol v nej historický rekord medzi všetkými obrancami: 1 680 odohraných zápasov a získal Stanleyho pohár ako prvý slovenský kapitán v zámorí. Našu krajinu reprezentoval sedemkrát na MS a trikrát na ZOH. V reprezentácii odohral spolu 82 zápasov a strelil deväť gólov.


Juraj Slafkovský

Na ZOH 2022 v Pekingu bol najväčšou hviezdou hokejového turnaja. Strelil sedem gólov, stal sa najlepším strelcom, najproduktívnejším aj najužitočnejším hráčom turnaja. Má mimoriadny podiel na 3. mieste Slovenska, ktoré takto získalo vôbec prvú olympijskú medailu v kolektívnom športe. Ako prvý slovenský hokejista sa stal draftovou jednotkou v NHL.


Monika Chochlíková

Talentovaná slovenská bojovníčka, ktorá sa v roku 2022 zapísala do dejín slovenského bojového umenia, keď na Svetových hrách neolympijských športov v USA získala v thajskom boxe zlato. Na svojom konte má veľa ďalších víťazstiev a je jedinou držiteľkou všetkých štyroch titulov na svete: majsterka Európy aj sveta v K1 a tiež majsterka Európy a sveta v thajskom boxe.

PUBLICISTIKA A LITERATÚRA


Mila Haugová

Jedna z najváženejších, najinšpiratívnejších slovenských poetiek. Je našou najprekladanejšou autorkou básní do angličtiny a nemčiny. V roku 2022 sa ako jediná autorka Slovenska zúčastnila na reprezentatívnom literárnom podujatí vo Viedni, kde si jej podmanivé verše vychutnalo medzinárodné publikum milovníkov poézie.


PhDr. Milan Kolcun

Glosátor, spisovateľ, prekladateľ i legendárny turistický sprievodca mestom Košice, po ktorých sprevádza obyvateľov mesta i turistov v niekoľkých svetových jazykoch. Svoje hlboké znalosti z dejín mesta Košice prezentuje aj knižne – v edícii?Potulky mestom Košice. Pozoruhodná je aj jeho tolkšou Bez šepkára na Malej scéne Štátneho divadla Košice.


Dušan Taragel

Slovenský prozaik a publicista. Jeho tvorbu charakterizuje parodické využívanie postupov kritického i socialistického realizmu a presvedčivé zobrazenie absurdity sveta. Debutoval úspešnou knihou Rozprávky pre neposlušné deti a ich starostlivých rodičov. V roku 2022 zaujal čitateľov aj kritikov svojím prvým románom Mafiánske balady.

DIVADLO A AUDIOVIZUÁLNE UMENIE


Judit Pecháček (Bárdos)

Jedna z najtalentovanejších divadelných a filmových herečiek. Už za svoj herecký debut v celovečernom filme Dom získala viacero prestížnych cien. V roku 2022 zažiarila vo filme Piargy, kde stvárnila jednu z hlavných postáv vo vášnivom príbehu lásku a zrady.


Alexandra Grusková

Divadelná a filmová, scénická a kostýmová výtvarníčka, ktorú vyhľadávajú poprední režiséri na Slovensku aj v zahraničí. Rok 2022 bol pre ňu mimoriadne tvorivý, spolupracovala napríklad s Národným divadlom v Brne, Theatre de Caen vo Francúzsku a tiež na filme Juraja Lehotského Plastic Symphony.


Katarína Kerekesová

Úspešná slovenská režisérka animovaných filmov, autorka námetov, scenáristka, režisérka populárnych seriálov Mimi a Líza a Websterovci. V roku 2022 uviedla do kín celovečerný film pre deti Websterovci vo filme, ktorý získal aj viacero ocenení na medzinárodných festivaloch.

INOVÁCIE A STARTUPY


Mgr. Peter Kolesár, M.A.

Je partnerom a predsedom predstavenstva spoločnosti CIVITTA, ktorá je stredoeurópskym lídrom v poskytovaní poradenských služieb v oblasti inovácií. Misiou spoločnosti je pomáhať startupom rásť, výskumným inštitúciám komercializovať výskum, zabehnutým firmám prinášať inovácie na svetovej úrovni.


Ing. Rastislav Hlaváč

Zakladateľ spoločnosti Minit a spoluzakladateľ GRADIENT ECM, technologický podnikateľ, vizionár, stratég a investor v oblasti B2B softvéru. Vybudoval úspešný startup Minit v oblasti process mining, ktorý sa stal globálnym lídrom a v roku 2022 ho kúpila spoločnosť Microsoft.


Ing. Peter Badík

Spoluzakladateľ spoločnosti GreenWay, ktorá je najväčším poskytovateľom nabíjacích služieb pre elektrické automobily v regióne strednej Európy. Vlastní a prevádzkuje sieť nabíjacích bodov na Slovensku a v Poľsku. V roku 2022 sa tím GreenWay rozrástol na viac ako 150 kolegov a počet nabíjacích staníc v sieti prekročil tisícku.

MIMORIADNA CENA


Laureáti budú zverejnení 4. marca 2023.

Veľká porota Krištáľového krídla sa tento rok rozhodla udeliť Mimoriadnu cenu dvom osobnostiam. Táto cena sa udeľuje osobnostiam za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí alebo iný výrazný počin v hodnotenom roku.


Mená laureátov všetkých desiatich kategórií a tiež laureátov Mimoriadnej ceny sa dozvieme počas slávnostného udeľovania cien Krištáľové krídlo za rok 2022, ktoré sa bude konať 4. marca 2023. Diváci ho budú môcť v priamom prenose sledovať na RTVS na Jednotke so začiatkom o 20:30 hod.



Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie