• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Nízky príjem už nebude prekážka, niektoré domácnosti môžu získať dotáciu aj vyše 4 000 eur

Nízky príjem už nebude prekážka, niektoré domácnosti môžu získať dotáciu aj vyše 4 000 eur

Onedlho by sa malo začať aj s preplácaním poukážok v pokračovaní projektu Zelená domácnostiam.

K dotáciám na malé obnoviteľné zdroje energií (OZE) sa dostane širší okruh domácností.

Štátnu podporu budú môcť získať aj domácnosti, ktoré si doteraz nemohli pre svoj nízky príjem dovoliť kúpiť fotovoltické panely či slnečné kolektory.

Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerky hospodárstva Mária Pavlusík, Ministerstvo hospodárstva SR spolu so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) aktuálne pripravujú podporu so špeciálnym zvýhodnením z projektu Zelená domácnostiam, ktorá bude určená pre ľudí s nízkym príjmom a ktorá bude poskytovať vyššiu dotáciu na zariadenia ako doteraz známa Zelená domácnostiam.

Parametre museli nastaviť od začiatku

„Na túto formu podpory už síce boli rámcovo vyčlenené peniaze, avšak nebola v čase príchodu súčasného vedenia rezortu žiadnym spôsobom rozpracovaná. Preto bolo potrebné od začiatku nastaviť parametre celého projektu, čo si vyžiadalo zdržanie oproti termínu stanoveným ešte predchádzajúcim vedením rezortu,“ dodala Pavlusík.

Ministerstvo upozorňuje, že je dôležité, aby ľudia, ktorí si budú uplatňovať poukážky k projektu Zelená domácnostiam, boli o tejto novej podpore informovaní a mali tak priestor a možnosť na vyhodnotenie, či sa do novej podpory môžu zapojiť a ušetriť tak ešte viac financií.

Preplácanie poukážok Zelená domácnostiam

Onedlho by sa malo začať aj s preplácaním poukážok v pokračovaní projektu Zelená domácnostiam. SIEA plánovala spustiť preplácanie poukážok už v prvom štvrťroku tohto roka. Meškanie však spôsobili viaceré technické problémy.

„Projekt Zelená domácnostiam bol spustený ešte pred nástupom súčasného vedenia rezortu hospodárstva v roku 2023, pričom podľa nastavenia, ktoré nové vedenie zdedilo, bolo do projektu možné zapojiť sa, avšak nebolo možné projekty preplácať. Z časti bolo potrebné počkať na schválenie financií a zároveň bola potrebná aj úprava a posilnenie stability informačného systému,“ vysvetlila Pavlusík.

Údaje stačí aktualizovať

Aktuálne už bol informačný systém Zelenej domácnostiam posilnený a rozšírený o viaceré funkcionality. Tie by mali domácnostiam okrem iného umožniť jednoducho aktualizovať údaje v žiadostiach, ktoré si zaregistrovali v minulosti.

„Domácnosti tak nemusia zadávať svoje údaje znovu,“ dodala Pavlusík. Rovnako sú už podľa nej na projekt schválené aj finančné prostriedky, a to v takej výške, že každý žiadateľ spĺňajúci parametre projektu bude mať nárok na preplatenie poukážok.

„Očakávame, že v krátkom čase nielen spustíme preplácanie poukážok v programe Zelená domácnostiam, ale predstavíme aj nové možnosti,“ uzavrela Pavlusík.

Vyčlenených 151,6 milióna eur

Domácnosti si mohli nechať malý obnoviteľný zdroj energií nainštalovať od 30. októbra 2023. Na poukážky pre domácnosti je vyčlenených 151,6 milióna eur, z toho 58,1 milióna eur iba pre Bratislavský samosprávny kraj.

Domácnosti v rodinných domoch, ale aj v bytových domoch budú môcť získať dotáciu na kúpu a inštaláciu fotovoltických panelov, slnečných kolektorov, tepelných čerpadiel kotlov na biomasu či veterných turbín. Domácnosť v rodinnom dome môže získať dotáciu až vyše 4 000 eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 17. október 2024

horoskopy na dnes stvrtok 17 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Stretnete sa s človekom, ku ktorému cítite veľké sympatie. Pomôže vás priviesť na lepšie myšlienky a prebudí u vás zmysel pre humor. Doprajte si trochu rozptýlenia.

Býk 21.4. - 21.5.

Z času na čas nezaškodí nejaká zmena. Pre vás to platí dvojnásobne, pretože stereotyp vás ubíja. Dnes budete mať príležitosť, ktorú by ste nemali nechať len tak. Treba len odvahu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Bude sa vám dariť, len nezabudnite na opatrné počínanie s deťmi, partnerom alebo spoločníkom. Vzniknutý konflikt by mohol mať rozsiahle následky.

Rak 22.6. - 22.7.

Daj sa do kontaktu s osobami, ktoré myslia rovnako ako vy. Spoločne môžete veľa dosiahnuť. Spontánne nápady vyžadujú neobyčajné riešenie. Netreba sa ničoho naľakať.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie