• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Nielen učitelia sa môžu zapojiť do vzdelávacieho tréningu na prácu s rómskymi žiakmi, začať sa má v marci

Nielen učitelia sa môžu zapojiť do vzdelávacieho tréningu na prácu s rómskymi žiakmi, začať sa má v marci

Predbežný termín začiatku tréningu je v marci. Absolvent po úspešnej záverečnej prezentácií a pohovore pred trojčlennou skúšobnou komisiou dostane certifikát vydaný ŠPÚ.

Učitelia sa môžu zapojiť do vzdelávacieho tréningu so zameraním na interkultúrne vzdelávanie v školách so žiakmi z rómskych komunít, ktorý organizuje Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ).

Ako informuje na svojom webe, záujemcovia do 31. januára potrebujú poslať poštou vyplnený formulár.

Prihlásiť sa môžu aj asistenti

Cieľovými skupinami tréningu sú okrem učiteľov materskej, základnej a strednej školy aj asistenti učiteľa a vychovávatelia.


Vzdelávací program je naplánovaný v rozsahu 110 hodín a bude trvať najviac 12 mesiacov.

Predbežný termín začiatku tréningu je v marci. Absolvent po úspešnej záverečnej prezentácií a pohovore pred trojčlennou skúšobnou komisiou dostane certifikát vydaný ŠPÚ.


„Zdokonaliť kľúčové profesijné kompetencie účastníkov vzdelávacieho tréningu v oblastiach práce so žiakmi z rómskych komunít,“ uviedol ŠPÚ ako jeden zo špecifických cieľov tréningu.

Získané znalosti budú vedieť uplatniť

Za ďalší označil aj aplikáciu získanej kompetencie a znalosti z rómskeho jazyka, rómskej kultúry, rómskej histórie, interkultúrnej výchovy pomocou inovatívnych vzdelávacích metód v praxi.


Zároveň schopnosť absolventov tréningu rozvíjať postupy interkultúrnej komunikácie s deťmi a ich rodičmi.

Aktivita spadá pod preddefinovaný projekt „Inovatívne vzdelávanie učiteľov s cieľom zvýšiť ich interkultúrne kompetencie vo vzdelávacom procese rómskych žiakov“, ktorý je známy pod sloganom „Spolu s Rómami dosiahneme viac“.


Ide o projekt, ktorý patrí do programu Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov financovaného z Nórskych grantov a zo slovenského štátneho rozpočtu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie