• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Niektoré netopiere podľa vedcov dokážu vďaka echolokácii rozoznať členov svojej skupiny

Niektoré netopiere podľa vedcov dokážu vďaka echolokácii rozoznať členov svojej skupiny

Rozoznávať rôzne jedince dokážu pravdepodobne vďaka individuálnym charakteristickým znakom zašifrovaným v ich signáloch.

23.6.2020 (Webnoviny.sk) - Niektoré skupinovo loviace netopiere dokážu vďaka echolokácii, ktorá im pomáha v tme nájsť potravu, tiež rozoznať členov svojich skupín.

Tvrdí to medzinárodný tím vedcov, ktorý prenos sociálnych informácií prostredníctvom echolokácie skúmal na netopieroch druhu Molossus molossus z Južnej Ameriky. Výsledky ich štúdie vyšli v odbornom časopise Behavioral Ecology.

Komunikujú s ostatnými

Predošlé výskumy identifikovali niekoľko spôsobov, prostredníctvom ktorých echolokácia netopierov môže prenášať sociálne informácie.

Napríklad keď zbadajú korisť, vydávajú takzvané "kŕmiace bzučanie", ktoré môže dať druhým neďalekým netopierom najavo, že je potrava nablízku. Pri hľadaní potravy zase vydávajú takzvané signály "hľadacej fázy" a dosiaľ nebolo známe, či aj tie dokážu prenášať sociálne informácie.

Tomu sa venoval tím vedený Jennou Kohles zo Smithsonovho inštitútu pre tropický výskum a Inštitútu Maxa Plancka pre behaviorálnu biológiu.

Spolu s kolegami testovala, či echolokačné signály z hľadacej fázy obsahujú informácie o identite netopiera a či Molossus molossus môže tieto informácie využiť na rozlíšenie medzi rôznymi členmi skupiny. Tím pri skúmaní vystavil netopiere takýmto signálom a sledoval ako na ne reagujú.

Netopierovi prehrali signály

"Skúmanému netopierovi sme prehrali echologačné signály dvoch rôznych netopierov z jeho skupiny. Tým, že sme merali reakcie skúmaných netopierov, keď sme vymieňali signály od rôznych jedincov, sme sa mohli dozvedieť o tom, či netopiere vnímajú rozdiely a podobnosti signálov," uviedla Kohles.

Ako napokon zistili, netopiere naozaj rozlišujú rôznych členov skupiny, pravdepodobne vďaka individuálnym charakteristickým znakom zašifrovaným v signáloch.

Vedci na základe svojich zistení predpokladajú, že by tieto signály z hľadacej fázy mohli mať dvojakú funkciu. Nielenže pomáhajú netopierom nájsť korisť, ale tiež sprostredkovávajú jednotlivé identity členom skupiny v okolí.

To sa zhoduje so skutočnosťou, že väčšina sluchovej kôry mozgu druhu Molossus molossus je vo fáze vyhľadávania naladená na tieto signály, čo naznačuje dôležitosť ich spracovania.

Viac k téme: netopier

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie