• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

NHL bude mať ďalšieho slovenského hráča, útočník Mišiak podpísal nováčikovský kontrakt s Chicagom Blackhawks

NHL bude mať ďalšieho slovenského hráča, útočník Mišiak podpísal nováčikovský kontrakt s Chicagom Blackhawks

Devätnásťročný rodák z Banskej Bystrice je súčasťou organizácie Blackhawks od draftu 2023.

29.5.2024 (SITA.sk) - Slovensko má ďalšieho hráča, ktorý podpísal zmluvu s tímom z NHL. Útočník Martin Mišiak podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s Chicagom Blackhawks s priemernou ročnou hodnotou zmluvy 878 333 USD. Ak bude hrávať v NHL, spolu s bonusmi mu vyplatia maximálne 855 000 USD, v nižšej súťaži AHL to bude 82 500 USD.

Devätnásťročný rodák z Banskej Bystrice je súčasťou organizácie Blackhawks od draftu 2023, Chicago si ho vybralo v 2. kole z celkového 55. miesta.

V OHL odohral 60 zápasov

V práve sa končiacej sezóne odohral v tíme Erie Otters v kanadskej juniorskej súťaži OHL 60 zápasov a pripísal si 23 gólov a 24 asistencií.

V play-off v štyroch zápasoch pridal gól aj asistenciu. Krátku skúsenosť z jedného zápasu má aj z nižšej mužskej súťaže AHL z tímu Rockford IceHogs.

Mišiak je šťastný

"Som nesmierne šťastný, že sa mi to podarilo. Ďakujem rodine, ale aj spoluhráčom a trénerom, lebo bez nich by som to len ťažko dosiahol. Absolvoval som predtým s agentom pár rozhovorov, z ktorých som vydedukoval, že by k niečomu takémuto mohlo dôjsť. S vedením Chicaga som sa ešte nebavil o mojej budúcnosti. Rozhodnutie je výlučne na ich pleciach. Predpokladám, že k tejto debate dôjde na nováčikovskom kempe. A či dostanem šancu v budúcej sezóne už aj medzi dospelými, sa zrejme rozhodne v septembri po hlavnom kempe tímu," uviedol Martin Mišiak v rozhovore pre tvnoviny.sk.

Šikovný krídelník, ktorý odohral v drese Slovenska tri svetové šampionáty do 20 rokov a zbieral skúsenosti aj v extraligových Nových Zámkoch, krátko priblížil, ako bude vyzerať jeho hokejové leto.

"Po tohtoročnom NHL drafte (28.-29. júna) pôjdem do Chicaga na rozvojový kemp pre nováčikov a v auguste by som sa podľa predbežných informácií mal zúčastniť aj na hlavnom kempe."

Zmluvu podpísal aj Zach Sanford

Spoločne s Mišiakom Chicago podpísalo aj jednoročnú dvojcestnú zmluvu so skúseným útočníkom Zachom Sanfordom. Dvadsaťdeväťročný Sanford hral vo vrcholiacej sezóne NHL za Arizonu a Chicago, kde v 29 zápasoch zaznamenal šesť asistencií.

Odohral aj 29 súbojov v AHL so ziskom štyroch gólov a šiestich asistencií. V NHL má dovedna na konte 334 zápasov, v ktorých nazbieral 104 bodov (49+55). To všetko v tímoch Washington Capitals, St. Louis Blues, Ottawa Senators, Winnipeg Jets a Nashville Predators.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie