• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Nemecký parlament schválil platobné karty pre žiadateľov o azyl s cieľom obmedziť platby v hotovosti

Nemecký parlament schválil platobné karty pre žiadateľov o azyl s cieľom obmedziť platby v hotovosti

Kancelár Olaf Scholz a premiéri 16 nemeckých spolkových krajín sa v zásade dohodli na zavedení systému.

14.4.2024 (SITA.sk) - Nemecký parlament v piatok schválil legislatívu, ktorá zavádza platobné karty pre žiadateľov o azyl. Tento systém má obmedziť dávky vyplácané v hotovosti a znížiť atraktívnosť krajiny pre migrantov.

Obmedzené množstvo hotovosti

Kancelár Olaf Scholz a premiéri 16 nemeckých spolkových krajín sa v zásade dohodli na zavedení systému začiatkom novembra, ale vládnej koalícii trvalo do minulého týždňa, kým rozhodla, či je potrebná špecifická legislatíva. Výsledný návrh zákona schválila veľká väčšina v dolnej komore parlamentu Bundestagu.

Od žiadateľov o azyl sa bude požadovať, aby prijímali dávky na kartu, ktorú možno použiť na platby v miestnych obchodoch a službách. Budú si môcť vybrať len obmedzené množstvo hotovosti a nebudú môcť prevádzať peniaze mimo Nemecka.

Počet ľudí žiadajúcich o azyl rapídne stúpol

Cieľom je zabrániť tomu, aby migranti posielali peniaze rodine a priateľom do zahraničia, prípadne prevádzačom. Legislatíva dáva miestnym orgánom voľnosť pri rozhodovaní o výnimkách a o tom, koľko hotovosti si môžu žiadatelia o azyl vybrať.

Počet ľudí žiadajúcich o azyl v Nemecku vlani vzrástol na viac ako 350-tisíc, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast o niečo viac ako 50 %. Najväčší počet žiadateľov o azyl pochádzal zo Sýrie, nasledovali tureckí a afganskí občania. Do Nemecka prišlo po vypuknutí vojny na Ukrajine aj veľké množstvo ukrajinských utečencov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie