• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Nemecko sľúbilo Ukrajine ďalšie systémy protivzdušnej obrany, minister obrany Pistorius verí, že pomôžu v boji proti ruskej agresii

Nemecko sľúbilo Ukrajine ďalšie systémy protivzdušnej obrany, minister obrany Pistorius verí, že pomôžu v boji proti ruskej agresii

Nemecký ministrer obrany Borisa Pistoriusa sa v Kyjeve stretol so svojim ukrajinským partnerom Rustemom Umerovom.

21.11.2023 (SITA.sk) - Nemecko Ukrajine sľúbilo ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 1,3 miliardy eur.

Podľa nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa, ktorý sa v utorok v Kyjeve stretol so svojim ukrajinským partnerom Rustemom Umerovom, súčasťou nového balíka okrem iného budú štyri dodatočné systémy protivzdušnej obrany IRIS-T-SLM. Dovedna 20-tisíc kusov 155-milimetrovej delostreleckej munície a protitankové zbrane.

Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje nemeckú televíziu ARD. "Toto je piaty takýto balík od minulej zimy. A som si istý, že vám pomôže v boji proti ruskej agresii," povedal podľa ukrajinskej verejnoprávnej televízie Suspilne šéf nemeckého rezortu obrany.

Štátna duma prijala rekordný rozpočet, posilní výdavky na obranu a podporí Putinovu nasledujúcu kandidatúru

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v piatok schválila jej dosiaľ najväčší federálny rozpočet, ktorý zvýši výdavky v roku 2024 o zhruba 25 percent. Rekordné sumy pritom poputujú na obranu.

Presiahnutie sociálnych výdavkov

Výdavky na obranu by v budúcom roku po prvý raz v histórii moderného Ruska mali presiahnuť sociálne výdavky. Stane sa to v čase, keď sa Kremeľ snaží podporiť vodcu Vladimira Putina v čase príprav na marcové prezidentské voľby. Rekordne nízka nezamestnanosť, vyššie mzdy a cielené sociálne výdavky by mali Kremľu pomôcť zbaviť sa domáceho vplyvu nasmerovania ekonomiky na vojnový stav, ale z dlhodobého hľadiska by mohli predstavovať problém, tvrdia analytici.

Ruské ministerstvo financií uviedlo, že v roku 2024 očakáva, že výdavky dosiahnu 36,66 bilióna rubľov s predpokladaným rozpočtovým deficitom vo výške 0,8 % hrubého domáceho produktu Ruska. Časť ruského rozpočtu je tajná, pretože Kremeľ sa snaží utajiť svoje vojenské plány a vyhýbať sa kontrole svojej vojny na Ukrajine.

Zmierňovanie následkov sankcií

Nezávislí ekonomickí novinári Farida Rustamovová a Maksim Tovkajlo na ich kanáli Faridaily na platforme Telegram uviedli, že približne 39 % všetkých federálnych výdavkov pôjde v roku 2024 na obranu a presadzovanie práva. Ruskí zákonodarcovia tvrdia, že rozpočet na obdobie 2024 – 2026 vyvinuli špecificky na financovanie armády a zmierňovanie následkov 17 500 sankcií na Rusko, povedal predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin.


„V týchto ťažkých podmienkach sa nám podarilo prijať rozpočet, ktorý nielen vyčlení potrebné prostriedky na obranu našej krajiny, ale poskytne aj všetky potrebné prostriedky na zaručenie sociálnych záväzkov štátu,“ vyjadril sa zas podľa tlačovej agentúry Tass prvý podpredseda Dumy Alexander Žukov.


Proti rozpočtu hlasovali komunisti, pretože podľa nich zahŕňa nízke penzie a nedostatočne podporuje starších. Rozpočet teraz ide do hornej komory parlamentu a po jeho schválení ho musí ešte podpísať Putin.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie