• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Násilné ovládnutie RTVS úzkou skupinkou ľudí je pre KDH poslednou kvapkou, pridáva sa k odvolávaniu Šimkovičovej (video)

Násilné ovládnutie RTVS úzkou skupinkou ľudí je pre KDH poslednou kvapkou, pridáva sa k odvolávaniu Šimkovičovej (video)

Ministerka nemá podľa kresťanských demokratov čo hľadať na svojom poste.

24.4.2024 (SITA.sk) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) odmieta účelové zmeny v RTVS, ktoré dnes schválila vláda. Označuje to za pokus o násilné ovládnutie Rozhlasu a televízie Slovenska úzkou skupinou ľudí. Pre hnutie je to posledná kvapka a pridá sa k odvolávaniu ministerku kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS).

„Vláda svojím zásahom do RTVS robí z tejto verejnej inštitúcie akoby tlačové oddelenie SNS a koalície. V postate chce RTVS sprivatizovať a odvolať tých, ktorý tomuto procesu prekážajú - a to je súčasné vedenie RTVS,“ povedal na tlačovej besede poslanec za KDH a člen výboru pre kultúru a médiá Jozef Hajko.

Získanie kontroly nad RTVS

Kresťanskí demokrati upozorňujú, že namiesto toho, aby sa vláda snažila inštitúciu zlepšiť, tak jej jediným cieľom je získanie kontroly nad RTVS a vymenenie terajšieho riaditeľa Ľuboša Machaja.

„Ak vláda pociťuje potrebu a chce zlepšiť situáciu v RTVS, nepotrebujeme ju rušiť a zriadiť nanovo, ale predložiť novelu, ktorá prostredie RTVS zlepší,” poukazuje Hajko. Podľa neho ide o zlomový krok pre RTVS.

„Zmeniť sa má všetko - vedenie, rada, ale aj pracovné zmluvy všetkých pracovníkov, pečiatky, všetko. Prečo má toto všetko nastať? Aby nové vedenie počúvalo vládu a konalo v jej záujme,“ hovorí Hajko.

Osobné útoky od koalície

Hajko tiež poukazuje na to, že zo strany predstaviteľov vládnej koalície stále pokračujú osobné útoky na vedenie či novinárov a zamestnancov RTVS. Pripomenul, že podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) nazval novinárov z RTV „mediálnym hnojom“ a konkrétnych novinárov menoval aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Problémom je podľa Hajka aj zvyšovanie výdavkov na reklamu z pol percenta na päť percent vysielacieho času, čím sa veľmi vážne nabúrava verejnoprávnosť RTVS.

„Dostáva sa tým do súperenia s komerčnými televíziami o získavanie inzerentov, čo bude znamenať tlak na štruktúru vysielania. Ak chce niekto hovoriť o verejnoprávnosti, tak toto je práve spôsob, ako ju ohrozovať,“ poukazuje Hajko.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie