• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Nájomné v niektorých štvrtiach Bratislavy stúplo až 12 percent, najvyššie je tradične v Starom Meste

Nájomné v niektorých štvrtiach Bratislavy stúplo až 12 percent, najvyššie je tradične v Starom Meste

Oproti obdobiu pred rokom narástlo o približne päť percent.

Nájomné bytov stúplo v niektorých štvrtiach v Bratislave aj o 12 percent, zostáva však výhodnejšie ako platenie splátok. Vyplýva to z aktuálnej správy globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE, na základe dát od spoločnosti Bencot Investment. ??????

Čísla spred pandémie ešte nedosiahli

„V prvom kvartáli roka 2024 sa v Bratislave predalo 285 bytov, čo je najviac od druhého kvartálu 2022. Čísla spred pandémie sme však ešte stále nedosiahli,“ uvádza spoločnosť.

Najpredávanejšie boli dvojizbové byty, pričom ich priemerná cena za meter štvorcový dosiahla 4 324 eur s DPH. Trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami v Bratislave zažil v prvom štvrťroku 2024 mierne oživenie.

„Na konci kvartálu bolo v Bratislave na primárnom trhu dostupných 3260 bytov v rámci 88 developerských projektov, čo je takmer totožné číslo ako pred rokom,“ priblížila spoločnosť. Priemerná cena nových bytov sa zastavila na hodnote 4 866 eur, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje pokles o jedno percento.

Najvyššie ceny sú v Starom Meste

Stúpali však ceny priemerného nájomného.

„Oproti obdobiu pred rokom narástlo o približne päť percent. Tempo rastu však v porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami zrýchľuje, len za prvý štvrťrok stúplo oproti koncu minulého roka o 2,5 percenta a dá sa očakávať, že tento trend bude pokračovať,“ vysvetľuje senior research analytik, CBRE Slovensko Peter Slovák.

„Ceny sú už tradične najvyššie v Starom Meste, kde si za meter štvorcový bytu zaplatíte v priemere 16 eur,“ dodáva s tým, že oproti minulému roku tu nájomné narástlo o zhruba deväť percent. Až 12-percentný nárast nájomného zaznamenali v Novom Meste, Ružinove a Petržalke, kde vyjde priemerne 14 eur.

Nové projekty

Pribúdajú aj nové projekty.

„Ku koncu roka 2023 bolo v Bratislavskom kraji dokončených viac ako 5 600 bytov, čo je takmer o 28 percent viac ako vlani. Už teraz je vo výstavbe veľké množstvo ďalších bytov, medziročne sme zaznamenali 12-percentný nárast,“ priblížil Peter Slovák.

Ako dodal, mesačné nájomné je v súčasnosti v porovnaní so splátkou na obdobnej nehnuteľnosti lacnejšie priemerne o 192 eur, alebo o 24percent.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie