• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Na Slovensko prichádzajú tisícky Indov, zaujímajú sa o históriu i kúpele, potrpia si však na svoju kuchyňu

Na Slovensko prichádzajú tisícky Indov, zaujímajú sa o históriu i kúpele, potrpia si však na svoju kuchyňu

Minulý rok bolo na Slovensku necelých 10-tisíc ubytovaných návštevníkov z Indie, ich počet oproti roku 2022 vzrástol skoro o 70 %.

5.6.2024 (SITA.sk) - Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) pokračuje v postupných aktivitách na prilákanie k nám návštevníkov z Indie v rámci organizovaného turizmu. Z najľudnatejšej krajiny sveta prichádzajú na Slovensko tisíce hostí, no ide zväčša o individuálnych cestovateľov.

Prezident SACKA Roman Berkes pre agentúru SITA povedal, že zámerom je, aby indickí turisti prišli na Slovensko, ubytovali sa napríklad v Bratislave a odtiaľ odchádzali spoznávať zaujímavosti krajiny medzi Tatrami a Dunajom, či zavítali do kúpeľov.

Prípadne si odskočili na výlet do susednej Viedne alebo Budapešti. Zahraniční turisti sa totiž často v našom hlavnom meste zastavia na niekoľko hodín v rámci návštevy Rakúska a Maďarska.

Turistické možnosti v oboch krajinách

Zástupcovia slovenských a indických cestovných kancelárií v stredu osobne a online rokovali o turistických možnostiach v oboch krajinách na základe už skôr dohodnutej spolupráce.

Chceme podporiť cestovné kancelárie, ktoré sa venujú príjazdovému cestovnému ruchu. Vidíme Indiu ako obrovský trh pre Slovensko," uviedol po stretnutí s predstaviteľmi Indickej asociácie touroperátorov (IATO) Roman Berkes. Slovensko môže byť podľa neho pre Indiu bránou do Európskej únie.

Na vlaňajšej celkovej zahraničnej návštevnosti cez 2 milióny osôb mali podiel 0,5 %. Indovia strávili v SR celkovo viac ako 25-tisíc nocľahov, čo bolo medziročne viac o 73 %, pričom sa zdržali priemerne 2,7 dňa.

To je individuálne cestovanie, teraz to chceme organizovane. Aby to nebolo tak, že idú do Viedne a urobia si jednodňový výlet po Dunaji do Bratislavy, ale naopak. Aby bývali v Bratislave, spoznali bližšie slovenské reálie a vieme odtiaľ zorganizovať jednodňový výlet do Budapešti alebo Viedne," priblížil prezident SACKA.

Indovia majú záujem o históriu

Na budúcom stretnutí už plánujú ukázať kolegom z Indie napríklad Tatry, historické pamiatky, či kúpele. Indickí turisti majú najväčší záujem o históriu a historické objekty, kaštiele a hrady.

Indovia pri cestovaní po svete trvajú na tom, aby mali indickú kuchyňu," poznamenal Roman Berkes s tým, že liečebné kúpele ich tiež oslovujú.

Naša vízia je osloviť všetky možné destinácie, ktoré sme schopní prepojiť, nakontaktovať a spojiť ich so Slovenskom. Pokiaľ by sme dokázali nájsť produkt, ktorý by bol pre nich zaujímavý, tak v tom prípade si dovolím hovoriť o lietadlách, a to sú tisíce ľudí," myslí si.

India môže byť zaujímavá aj pre slovenských turistov. Záujem krajanov cestovať do zahraničia narastá z roka na rok, cestovky prichádzajú s rôznymi ponukami.

S čím príde cestovná kancelária, ak má niečo zaujímavé, cenovo výhodné a dobre spracované, tak tam ľudia pôjdu. Keď sa podarí vytvoriť niečo zaujímavé pre Slovákov, tak budú cestovať," očakáva aj v súvislosti s Indiou Roman Berkes. Ako príklad pripomenul oranizované zájazdy s odletmi zo Slovenska na Kubu, do Dominikánskej republiky, Vietnamu, Ománu či Bahrajnu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie