• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Môžete užívať lieky aj po ich expirácii? Odborníci majú jednoznačnú odpoveď

Môžete užívať lieky aj po ich expirácii? Odborníci majú jednoznačnú odpoveď

Lieky, ktoré už užívať nebudete alebo sú po dátume exspirácie, nevyhadzujte do komunálneho odpadu. Predstavujú nebezpečný odpad

Užívanie liekov by sa malo riadiť pravidlami a platí to aj pre expiráciu, čiže dobu použiteľnosti, po ktorej strácajú svoju pôvodnú kvalitu.

Dátum expirácie nájdete na vnútornom a vonkajšom obale každého lieku.

Môže sa stať, že pacienti tento dátum prehliadnu, v praxi by sa to však diať nemalo.

Narastá riziko nežiaducich účinkov

„Po uplynutí doby použiteľnosti môžu nastať v lieku chemické procesy – môžu sa začať tvoriť a uvoľňovať rozkladné látky. S tým môže súvisieť zníženie účinnosti lieku (nedostatočné liečenie ochorenia), ale aj zvýšený účinok lieku s následným výskytom nežiaducich účinkov.


Nežiaduce účinky môžu spôsobovať aj postupne vznikajúce rozkladné látky,“ vysvetľuje Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).


Pokračuje, že obzvlášť rizikové sú očné kvapky, pretože po ich otvorení hrozí riziko mikrobiálnej kontaminácie. „Zároveň by sme chceli upozorniť, že nespotrebované lieky je potrebné odniesť vo vnútornom obale do lekárne a nevyhadzovať ich do komunálneho odpadu,“ dodáva.

Nespotrebované lieky zaneste do lekárne


Ako ŠÚKL uvádza na Facebooku, lieky predstavujú pre životné prostredia nebezpečný odpad. V minulom roku sa takýchto liekov podarilo vyzbierať viac ako 170 ton a množstvo nespotrebovaných liekov, ktoré ľudia vracajú do lekárne, každoročne stúpa.

LIEKY NEPATRIA DO KOŠA

Lieky, ktoré už užívať nebudete alebo sú po dátume exspirácie, nevyhadzujte do komunálneho odpadu. Predstavujú nebezpečný odpad, ktorý môže znečistiť naše životné prostredie a ohroziť zdravie ľudí. Odneste ich do lekárne – následne sa zlikvidujú.


Likvidáciu nespotrebovaných liekov zabezpečuje ŠÚKL. Množstvo vyzbieraných liekov každoročne stúpa. V minulom roku to bolo vyše 170 ton.

Na čo myslieť pred odovzdaním nespotrebovaných liekov v lekárni:

- nespotrebované lieky odovzdajte do lekárne iba vo vnútornom obale (blister, sklenená alebo plastová nádoba, hliníková tuba). Vonkajší obal lieku a písomná informácia pre používateľa (príbalový leták) z nespotrebovaných liekov patria do bežného komunálneho odpadu, prípadne sa môžu recyklovať

- medzi tento odpad nepatrí odpad z výživových doplnkov (vitamíny a iné doplnky stravy), z kozmetických prípravkov, zo zdravotníckych pomôcok, z homeopatických liekov a ortuťové teplomery


- právnické a fyzické osoby (podnikatelia) si zabezpečujú likvidáciu nespotrebovaných liekov sami na vlastné náklady (cez spoločnosti, ktoré majú povolenie na prepravu a likvidáciu daného nebezpečného odpadu)

Zdroj: FB Štátny ústav pre kontrolu liečiv

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie