• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky sa predĺži na 50

Moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky sa predĺži na 50

Parlament schválil pozmeňujúci návrh koaličných poslancov za Smer-SD k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

28.10.2019 (Webnoviny.sk) - Moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky sa predĺži zo 14 na 50 dní. Parlament schválil pozmeňujúci návrh koaličných poslancov za Smer-SD k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva a taktiež celú novelu.

O tom, že by sa malo moratórium predĺžiť, hovoril ako prvý predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Zdôvodnil to tým, že prieskumy sa na Slovensku kupujú. Proti predĺženiu moratória je Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied či Inštitút verejných otázok.

Sociologický ústav tvrdí, že návrhy na predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov preferencií politických strán pred voľbami sú v rozpore s princípmi slobody slova, zvýhodňujú politické strany na úkor verejnosti a môžu povzbudiť sledovanosť manipulatívnych zdrojov informácií. Zmeny sa budú týkať už budúcoročných parlamentných volieb.

Rozpor s Ústavou SR

Strana exprezidenta Andreja Kisku plánuje požiadať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby novelu nepodpísala.

Je to v priebehu pol roka už druhá zmena pravidiel a okolností, za ktorých sa majú uskutočniť voľby do národnej rady; táto zmena prichádza ani nie päť mesiacov pred ich predpokladaným termínom. A netýka sa politických strán, ale ľudí – voličov, ktorí budú rozhodovať o zložení slovenského parlamentu. Bez toho, aby mali možnosť sa dlhý čas dozvedieť, aké sú trendy v podpore jednotlivých strán a hnutí,“ povedal podpredseda strany Za ľudí Michal Luciak.

Kriticky novelu vníma aj nezaradená poslankyňa Katarína Cséfalvayová. „Štyri mesiace pred dátumom volieb sa menia volebné pravidlá v rozpore so všetkými európskymi trendmi, bez riadneho legislatívneho procesu, bez dialógu s opozíciou. Predkladatelia na základe zadania Andreja Danka nás chcú zjavne zaradiť do skupiny krajín ako Bolívia, Kamerun, Honduras alebo Tunisko, ktoré tiež majú nezmyselne dlhé moratóriá na zverejňovanie predvolebných prieskumov. Obávam sa, že takýto neprimerane dlhý čas je zároveň v rozpore s Ústavou SR,“ uviedla Cséfalvayová.

Smerácky návrh

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) pripomína, že to bola práve vládna strana Smer-SD, ktorá v minulosti skrátila moratórium.

Nová doba, rovná sa nová vládna koalícia: Smer, SNS a kotlebovci ukázali, že ich nezaujíma ústava, občania, ani zdravý rozum. V roku 2013, keď mal Smer-SD 83 poslancov, po pripomienkach opozície skrátil moratórium na zverejňovanie prieskumov z navrhovaných troch na dva týždne. Dnešný pôvodný smerácky návrh, ktorý hovoril o 30 dňoch, zmenili na 50 dní a to za pomoci budúcich koaličných partnerov SNS a ĽSNS,“ uviedlo hnutie v stanovisku.

Identifikácia kandidáta

Predkladatelia za Smer-SD Marián Kéry a Martin Nemky v novele tiež presadili, že údaje o zamestnaní kandidátov na kandidačnej listine, ako aj na hlasovacom lístku, budú skutočne údajmi o ich zamestnaní a tento priestor sa nebude zneužívať na propagáciu občianskych združení, prípadne iných právnických osôb.

Po novom nebude tento údaj používaný na identifikáciu príslušnosti kandidáta k hnutiu, konkrétnej občianskej iniciatíve či združeniu. Novela zákona má podľa predkladateľov pomôcť najmä voličovi v jednoznačnom rozpoznaní nezávislého kandidáta od kandidáta na kandidačnej listine politickej strany.

Volič má právo na pravdivé, neskreslené informácie o kandidátoch a na základe týchto informácií sa vo volebnej miestnosti rozhodovať,“ píšu predkladatelia.

Predĺženie moratória

Samotný návrh upravujúci uvádzanie zamestnanca kandidátov na listine podľa politologičky z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Renáty Dulinovej Bzdilovej v zákone o voľbách znamená len kozmetické úpravy bez väčšieho celospoločenského prínosu.

Za úvahu by naopak stáli návrhy zmien súčasného pomerného systému vo voľbách do Národnej rady SR na väčšinový či zmiešaný, aby sme znížili regionálne rozdiely, čo je podstatne väčší problém ako propagácia vlastnej neziskovky či firmy počas volieb,“ uviedla pre agentúru SITA Dulinová Bzdilová.

Predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov naopak čelilo ostrej kritike viacerých sociológov, ale aj opozičných politikov. Za pozmeňovací návrh i za celú novelu hlasovali najmä poslanci vládnych strán Smeru-SD a SNS, ako aj ĽSNS Mariana Kotlebu.

,

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie