• Dnes je: Piatok 26. apríla 2024 meniny má Jaroslava

Ministerstvo rieši nárok ošetrovného pre rodičov, ktorí nechajú deti doma aj po otvorení škôl

Ministerstvo rieši nárok ošetrovného pre rodičov, ktorí nechajú deti doma aj po otvorení škôl

Ak by sa škôlky a školy otvorili, rodičia by nárok na pandemickú OČR stratili.

14.5.2020 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo práce a sociálnych vecí sa zaoberá otázkou, či rodičia, ktorí nechajú svoje deti doma aj po plánovanom otvorení škôl a škôlok, budú mať naďalej nárok na pandemické ošetrovné. Riešenie tejto situácie zatiaľ nie je jasné.

"Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny s Ministerstvom školstva rieši aj túto súvislosť s plánovaným dobrovoľným otvorením zariadení a vyplácania mimoriadnej pandemickej OČR rodičom detí, ktorí by sa rozhodli možnosť nevyužiť a nechali by svoje deti zatiaľ doma," uviedol pre agentúru SITA hovorca rezortu práce a sociálnych vecí Michal Stuška. O výsledku týchto rokovaní bude podľa neho ministerstvo práce rodičov informovať v čo najväčšom predstihu.

Podľa súčasného znenia zákona má rodič nárok na tzv, pandemické ošetrovné vtedy, ak sa stará o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku a predškolské zariadenie alebo škola, ktorú dieťa navštevuje, boli rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v nich bolo nariadené karanténne opatrenie.

Rodičia si môžu vybrať

O otváraní škôl a škôlok by sa malo rozhodnúť v pondelok 18. mája. Rodičia si budú môcť dobrovoľne vybrať, či dieťa nechajú doma alebo ho pošlú do škôlky či školy, uviedol v utorok na tlačovej besede premiér Igor Matovič. Žiaden rodič by tak nemal byť nútený poslať dieťa do škôlky alebo školy.


"Počíta sa s tým, že nie všetci rodičia pošlú svoje deti do škôlky, tým pádom nebudú všetky deti v škôlke. Zároveň počítame s tým, že bude maximálny počet detí na jednu triedu či skupinu 12,“ uviedol. Presný termín otvárania škôl odmietol povedať, keďže sa o tom má rozhodnúť v pondelok 18. mája.

Viac o téme: Koronavírus

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) na stredajšej tlačovej besede upozornil na to, že v prípade znovuotvorenia materských škôl v júni nebudú ich zriaďovatelia schopní uspokojiť všetkých rodičov, ktorí by chceli dať svoje deti opäť do škôlok. Dôvodom budú priestorové obmedzenia a opatrenia súvisiace s ochranou zdravia.

Počet detí v triedach bude limitovaný

"Ešte diskutujeme o tom, či dokážeme zadefinovať skupiny detí, ktoré by mohli vstúpiť do materských škôl,“ povedal minister. Počet detí v triedach bude po otvorení škôlok limitovaný.


Ako sa budú vyberať deti, ktoré sa budú môcť vrátiť, zatiaľ nebolo určené. V prípade žiakov prvého stupňa základných škôl nebude podľa neho problém, pretože priestory budú bez žiakov druhého stupňa dostatočné.


Parlament koncom marca tohto roka schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zaviedlo takzvané pandemické ošetrovné. Ošetrovné, takzvané OČR, sa podľa tejto novely vypláca celé obdobie starostlivosti o dieťa počas uzatvorenia škôlok a škôl, ak ide o dieťa do 11 rokov veku.


Ministerstvo práce a sociálnych vecí predpokladalo, že pandemické ošetrovné v tomto roku dostane 200-tisíc rodičov s celkovou dĺžkou trvania 101 dní a priemernou dennou sumou 15,8 eura.


Viac k téme: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, OČR

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 25. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 25 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 25. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Buďte opatrní, dnešné úlohy budú veľkým náporom na vaše nervy. Vyvrcholia prejavy túžby po nezávislosti. Niekto vám pripomenie zásady spoločenského správania sa.

Býk 21.4. - 21.5.

Využite konečne služby priateľov. Mnohí by vám radi pomohli. Doprajte partnerovi viac voľnosti. Môže sa stať, že stratí radosť zo spolunažívania.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Aj keď ste v dobrej kondícii, nečakajte nič mimoriadne. Môžete sa zapliesť do ľúbostnej aféry. Aby vás však neprekvapili problémy v rodine.

Rak 22.6. - 22.7.

Buďte opatrní, niekto sa vás pokúsi oklamať. Nedajte sa nahovoriť od priateľov na akciu, ktorá sa vám nepozdáva. Vaša intuícia vás neklame.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 25. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie