• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Minister Takáč chce kontrolovať dvojakú kvalitu potravín, plánuje prehodnotiť aj pokuty (video)

Minister Takáč chce kontrolovať dvojakú kvalitu potravín, plánuje prehodnotiť aj pokuty (video)

Šéf agrorezortu zároveň dodal, že určite nechcú nikoho šikanovať, avšak v prvom rade im záleží na kvalite potravín pre spotrebiteľov.

Až 55,2 % zistených nedostatkov bolo v mesiaci jún zistených pri cielených kontrolách zameraných na kvalitu potravín.

V stredu o tom informoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč spolu s ústredným riaditeľom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (SVPS) SR Martinom Chudým. Ako šéf agrorezortu vysvetlil, SVPS vykoná každý mesiac okolo dve tisíc štandardných kontrol.

„V mesiaci jún vykonala SVPS 2217 štandardných kontrol s výsledkom nedostatkov na úrovni 11,7 %. Avšak pri nariadených 223 cielených kontrolách hygieny potravín, bolo až a 55,2 % zistených nedostatkov. Tieto cielené kontroly sa uskutočnili hlavne počas víkendov a mimo pracovnej doby kontrolórov. Počas tejto kontroly bolo skontrolovaných 217 prevádzok, z toho 165 bolo v supermarketoch a hypermarketoch,“ uviedol Takáč s tým, že tieto kontroly budú aj naďalej pokračovať.

Tému otvorili na európskej úrovni

Minister spolu s riaditeľom SVPS tiež povedali, že sa chystajú určite aj prehodnocovať, či pokuta musí byť uložená napríklad pri okamžitom odstránení zistenia nedostatku. Šéf agrorezortu zároveň dodal, že určite nechcú nikoho šikanovať, avšak v prvom rade im záleží na kvalite potravín pre spotrebiteľov. Takáč zároveň doplnil, že sa spúšťajú aj kontroly v rámci dvojakej kvality potravín.

„Túto tému sme otvárali s premiérom Robertom Ficom a túto tému som otvoril aj na európskej úrovni a na Rade ministrov EÚ nás podporili aj ministri z iných krajín,“ uviedol Takáč a doplnil, že nakoľko Slovensko nemalo schválený zákon na kontrolu duálnej kvality potravín, tak takéto kontroly ani nemohli prebiehať.

Vyváženosť vzťahov medzi obchodnými praktikami

Takáč taktiež povedal, že téma odberateľsko-dodávateľských vzťahov je momentálne v Európskej únii (EÚ) veľmi aktuálna a únia sa tak isto chystá urobiť kroky na zlepšenie týchto vzťahov medzi obchodným reťazcom a dodávateľom.

Chystá sa podporiť vyváženosť vzťahov medzi týmito obchodnými praktikami, zhrnul Takáč. Riaditeľ SVPS Martin Chudý na tlačovke vysvetlil, že ich hlavnou úlohou je realizovanie kontrol, aby obyvateľ mal bezpečné a kvalitné potraviny.

Udelených takmer 900 pokút

„Kontroluje sa všetko, nie je dôvod na diskrimináciu, našou úlohou a povinnosťou, nestranne, objektívne a hlavne neohlásene vykonať kontrolu. Zároveň ak vieme, že ak kontrolovaná predajňa robí opakovane porušovania, tak tam chodíme častejšie,“ povedal Chudý a dodal, že kvalita potravín je u nás na vysokej úrovni.

Taktiež spresnil, že celkovo bolo za minulý mesiac udelených 846 pokút na mieste v sume okolo 19-tis.eur. Celkovo tiež prebieha 515 správnych konaní vo výške približne jeden milión eur. V správnom konaní bola uložená najvyššia pokuta v sume 45-tisíc eur.

Porovnávanie odlišného tovaru

„Výsledky kontrol uverejňujeme na stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy,“ spresnil Chudý s tým, že ak by porovnal obdobia, či sa Slovensko zlepšuje alebo zhoršuje tak konštatoval, že výrazná odchýlka v ani jednom prípade nenastala. Riaditeľ SVPS ku chystanej kontrole duálnej kvality potravín doplnil, že veľa ľudí porovnáva tovar kúpený zo zahraničia a u nás.

„Chystáme laboratória, chystáme metodiku, ako aj formulár na webe. Bude to transparentné a cieľom má byť, aby sa dualita odstránila. Budeme porovnávať vzorky aj z 2-3 krajín, či dochádza k odchýlke. Približne 50 produktov ročne chceme takto skontrolovať. A takto zistíme, či sa zlepšujeme alebo duálna kvalita pretrváva,“ uzavrel Chudý.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie