• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Minister Kamenický pripravuje konsolidačné opatrenia za 1,5 miliardy eur, plánuje ich predstaviť v prvom polroku

Minister Kamenický pripravuje konsolidačné opatrenia za 1,5 miliardy eur, plánuje ich predstaviť v prvom polroku

Jeden hovorí, že bude málo opatrení za 1,5 miliardy eur alebo veľa opatrení za 1,5 miliardy eur. Neviem vylúčiť absolútne nič,“ dodal minister financií.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) plánuje predstaviť konsolidačné opatrenia za 1,5 miliardy eur, resp. 1,05 % HDP.

„Vzhľadom na to, čo nám tu nechala bývalá vláda, bude to v percentuálnom vyjadrení najväčšia konsolidácia v porovnaní so všetkými ostatnými krajinami EÚ,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Kamenický.

Objavujú sa podľa jeho slov aj tlaky na výraznejšiu konsolidáciu, to by však už bolo na úkor sociálneho štandardu, silno by sa to dotklo všetkých ľudí.

„Mám na stole zásobník asi 95 opatrení, ktoré v súčasnosti prerokúvame v rámci ministerstva financií. Bude však ešte diskusia s koaličnými partnermi,“ doplnil Kamenický. Zároveň upozornil, že je len marec, konsolidačné opatrenia sa predstavujú väčšinou až v rámci nového rozpočtu.

„Samozrejme, nebudem to naťahovať až do rozpočtu, budeme to robiť ešte v prvom polroku. Ale dajte mi čas. Budú však dva základné body. Jeden hovorí, že bude málo opatrení za 1,5 miliardy eur alebo veľa opatrení za 1,5 miliardy eur. Neviem vylúčiť absolútne nič,“ dodal minister financií.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie