• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Minister investícií Raši dostal všetko na zlatom podnose a opäť nehorázne klame, tvrdí Remišová

Minister investícií Raši dostal všetko na zlatom podnose a opäť nehorázne klame, tvrdí Remišová

Podľa nej v roku 2020, keď jej odovzdával eurofondy, po siedmich rokoch z nich dokázal vyčerpať len jednu tretinu.

9.7.2024 (SITA.sk) - Minister Richard Raši v utorok po rokovaní vlády opäť nehorázne klamal, tvrdí exministerka a poslankyňa NR SR Veronika Remišová (Za ľudí). Podľa nej v roku 2020, keď jej odovzdával eurofondy, po siedmich rokoch z nich dokázal vyčerpať len jednu tretinu a v čerpaní preto bolo Slovensko na poslednom mieste v EÚ.

Nevypísal jedinú výzvu

„Vo viacerých programoch boli zastavené platby a skrachoval mu celý operačný program na vedu a výskum, ktorý sa musel kvôli korupcii zlúčiť s programom na betónovanie ciest a doteraz naši vedci a vysoké školy pociťujú obrovské škody, ktoré Smer a Hlas napáchali. Museli sme zaviesť krízový manažment, urobiť po nich poriadok, zaviesť protikorupčné opatrenia a dnes je regionálny program IROP, ktorý som mala na starosti vyčerpaný na viac ako 100%, čo je najlepší výsledok v histórii Slovenska,“ tvrdí Remišová. Zároveň bývalá vláda presadila na úrovni EÚ zmeny európskej legislatívy, aby Slovensko mohlo preplatiť náklady za migračnú krízu a za pomoc ľuďom s cenami energií.

„Presun 450 miliónov eur v oblasti životného prostredia, ktorý spomína pán Raši, bol možný iba vďaka zmene európskej legislatívy, ktorú som presadila a bol dlhodobo plánovaný od začiatku energetickej krízy. Práve vďaka reformám a zmenám európskej legislatívy, ktoré sme dokázali presadiť v Bruseli, sa prvýkrát v histórii Slovenska podarilo využiť všetky eurofondy 2014-2020. A neprepadla miliarda eur ako vláde Roberta Fica v roku 2016. Na tom však nemá pán Raši absolútne žiadnu zásluhu, zo starého programového obdobia nevypísal jedinú výzvu,“ zdôraznila exministerka.

Schválene dokumenty pre operačné programy

Príprava európskej legislatívy a jej presadenie bol náročný proces trvajúci celé mesiace a žiadny racionálne zmýšľajúci človek neuverí Richardovi Rašimu, že to dokázal on za dva mesiace v novembri a decembri, dokedy bolo potrebné dočerpať eurofondy.

Pri príprave eurofondov 2021-2027 bolo Slovensko medzi prvými šiestimi krajinami, ktoré mali schválené základné dokumenty pre svoje operačné programy. Kvôli pandémii koronavírusu meškala legislatíva na európskej úrovni a partnerskú dohodu s Európskou komisiou Slovensko podpísalo v júli 2022 v rovnakom čase ako napríklad Estónsko.

Všetko predpripravené na zlatom podnose

S výnimkou Grécka podpísali všetky krajiny EÚ partnerskú dohodu až v roku 2022 alebo 2023. Pokiaľ ide o čerpanie eurofondov, Raši dostal podľa Remišovej všetko predpripravené na zlatom podnose, boli vypísané rôzne výzvy.

„Uvediem len jeden príklad za všetky: vypísali sme výzvu na obnovu škôl a telocviční, bolo to vôbec prvý krát, čo sa vôbec mohli stavať a obnovovať takéto zariadenia z eurofondov, pretože sme to dohodli s Európskou komisiou. A Richard Raši minulý rok, hneď po nástupe na ministerstvo túto výzvu zrušil. Keby ju nezrušil, tak v septembri by sa žiaci už mohli vracať do vynovených škôl a telocviční. Pán Raši, je načase, aby ste konečne začali pracovať a prestali sa neustále na niekoho vyhovárať. Ľudia sa daňami neskladajú na váš desaťtisícový plat, aby za to počúvali výhovorky,“ odkázala ministrovi Remišová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie