• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Mimovládne organizácie majú obavy z novely verejného obstarávania, zahŕňa aj riziko korupcie a klientelizmu

Mimovládne organizácie majú obavy z novely verejného obstarávania, zahŕňa aj riziko korupcie a klientelizmu

Novela zákona obsahuje okrem pozitívnych zmien, aj dve výrazné riziká.

6.9.2021 (Webnoviny.sk) - Novela zákona o verejnom obstarávaní zahŕňa okrem pozitívnych zmien, ktoré môžu zrýchliť verejné obstarávanie a zvýšiť transparentnosť procesov, aj viaceré body, ktoré môžu, naopak, zvýšiť riziko korupčného a klientelistického správania pri nákupoch štátu a samosprávy.

Občianske združenie Slovensko.Digital a Nadácia Zastavme korupciu o tom informovali v liste poslancov Národnej rady SR, ktorí prerokujú návrh novely verejného obstarávania v druhom čítaní na septembrovej schôdzi.

Námietky pri podlimitných zákazkách

Novela podľa oboch organizácií má dve výrazné riziká, ale aj viaceré ďalšie, no niektoré známe problémy verejného obstarávania vôbec nereflektuje, hoci za posledný rok vznikli tri rôzne návrhy.

"Za výrazne rizikovú považujeme zmenu, podľa ktorej nebude možné podať námietky pri všetkých podlimitných zákazkách. Pri podlimitných zákazkách a stavebných zákazkách od hodnoty 1 000 000 eur do 5 350 000 eur budú mať rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) len deklaratórny účinok, čo znamená, že sa ÚVO zbavuje možnosti zrušiť nezákonné úkony alebo celé nezákonné verejné obstarávanie," upozornili Slovensko.Digital a Nadácia Zastavme korupciu.

Problematické pri stavebných prácach

Vnímajú to ako problematické, najmä pokiaľ ide o stavebné práce, kde je aktuálne podlimitná hodnota zákazky definovaná predpokladanou hodnotou zákazky od 180 tis. eur do 5,35 mil. eur bez DPH. Podľa návrhu má byť možnosť podať námietku úplne vylúčená u zákaziek na tovary a služby v hodnote od 300 tis. eur do 1 mil. eur bez DPH.

Od roku 2020 bolo zverejnených 2 152 zákaziek na stavebné práce v limite od 180 tis. eur bez DPH. Z celkového počtu je podlimitných 1 568 zákaziek, teda po úprave nebude možné podávať námietky skoro v 63 % prípadov a len v 37 % budú mať firmy možnosť ochrany svojich práv cez revízne postupy.

"O podlimitné zákazky majú záujem najmä malé a stredné firmy, chýbajúce obranné mechanizmy môžu mať pre ne závažné následky. Navrhujeme preto, aby sa táto zmena vypustila, alebo upravila tak, aby bolo možné podať námietku," uviedli autori listu. Za možné riešenie zrýchlenia procesov verejného obstarávania považujú jednoinštančnosť rozhodovania pri tomto okruhu zákaziek.

Nový elektronický nástroj

Obe inštitúcie vidia výrazné riziká a nedostatky aj v plánovanom zavedení nového elektronického nástroja. Jednotná elektronická platforma by mala byť postavená na dvoch existujúcich riešeniach - Elektronickom kontraktačnom systéme (EKS) a Informačnom systéme Elektronického verejného obstarávania (EVO).

"Za hlavný problém považujeme, že nebola zo strany navrhovateľa vypracovaná štúdia uskutočniteľnosti. Ide o bežne používaný postup pri IT zámeroch a investíciách vo verejnej správe, ktorého cieľom je navrhnúť a vybrať vhodnú technickú alternatívu realizácie IT riešenia," uviedli Slovensko.Digital a Nadácia Zastavme korupciu.

Systém EKS nie je vo vlastníctve štátu, majetkové práva vlastní existujúci súkromný dodávateľ riešenia aj keď náklady spojené s EKS sú doteraz vyše 20 mil. eur. Podľa organizácií za takto definovaných majetkových a licenčných podmienok ďalší rozvoj môže realizovať iba súčasný dodávateľ, v podstate nie je možná hospodárska súťaž.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie