• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Mimo Slnečnej sústavy by podľa vedeckého modelu mohlo existovať až sedem obývateľných planét

Mimo Slnečnej sústavy by podľa vedeckého modelu mohlo existovať až sedem obývateľných planét

Na obývateľnosť planét má vplyv stabilita ich obežných dráh.

2.8.2020 (Webnoviny.sk) - Zatiaľ čo Zem je jediná obývateľná planéta Slnečnej sústavy, sústavy okolo iných hviezd môžu mať takýchto planét až sedem. Nemali by však mať plynné obry, ako je napríklad Jupiter.

Dospel k tomu tím amerických vedcov, ktorý o tom informuje v štúdii publikovanej v odbornom časopise Astronomical Journal.

Obývateľné zóny

Tím vedcov, ktorý viedol astrobiológ Stephen Kane z University of California - Riverside, skúmal koľko planét môžu mať hviezdy v takzvaných obývateľných zónach - oblastiach s priaznivými podmienkami pre život, ako ho poznáme na Zemi, a teda aj tekutou vodou - s pomocou modelového systému.

V ňom simulovali planéty rôznych veľkostí obiehajúce okolo ich hviezd. Algoritmus započítal gravitačné sily a pomohol výskumníkom otestovať vzájomné pôsobenie planét v priebehu miliónov rokov.

Ako zistili, niektoré hviezdy dokážu mať až sedem obývateľných planét, pričom tie podobné nášmu Slnku by ich mohli mať šesť.


"Keď ich je viac ako sedem, planéty sú príliš blízko pri sebe a navzájom si destabilizujú obežné dráhy," vysvetlil Kane.

Lepší je kruhový pohyb

Odborníci sa zaoberali aj otázkou, prečo má naša Slnečná sústava len jednu obývateľnú planétu, keď by ich mohla mať šesť.


Podľa nich obývateľnosti planét pomáha, ak je ich pohyb skôr kruhový než oválny alebo nepravidelný, čím sa minimalizuje akýkoľvek úzky kontakt a udržiavajú sa stabilné obežné dráhy.


Kane predpokladá, že má na obmedzenej obývateľnosti Slnečnej sústavy tiež podiel Jupiter, ktorý má dvaapolnásobne väčšiu hmotnosť ako všetky ostatné planéty v sústave dohromady.


"Má veľký vplyv na obývateľnosť našej Slnečnej sústavy, pretože je obrovský a narúša ostatné obežné dráhy," vysvetlil vedec.

Poznajú len málo hviezd

Zatiaľ vedci poznajú len málo hviezd, ktoré majú v obývateľných zónach viacero planét. Kane sa plánuje venovať hľadaniu exoplanetárnych sústav, ktoré pozostávajú len z malých planét.


Hviezdy s takýmito systémami budú hlavným cieľom priameho zobrazovania teleskopmi amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ako je plánovaný Habitable Exoplanet Observatory.


Budúce štúdie by sa tiež mali zamerať na vytvorenie nových modelov určených na preskúmanie atmosférických chemických vlastností exoplanét v obývateľných zónach.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie