• Dnes je: Streda 26. júna 2024 meniny má Adriána

Milióny z eurofondov v okrese Komárno zmodernizujú obce, zlepšia školstvo a posilnia cezhraničnú spoluprácu

Milióny z eurofondov v okrese Komárno zmodernizujú obce, zlepšia školstvo a posilnia cezhraničnú spoluprácu

Starostov a primátorov sme informovali o zmenách vo verejnom obstarávaní, uviedol Raši.

27.5.2024 (SITA.sk) - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši a štátny tajomník rezortu Michal Kaliňák sa v pondelok stretli s primátormi a starostami z okresu Komárno. Predstavili im eurofondové výzvy, z ktorých môže región čerpať. Spoločne prediskutovali tiež problémy a očakávania predstaviteľov samosprávy.

Zmeny vo verejnom obstarávaní

Starostov a primátorov sme informovali o zmenách vo verejnom obstarávaní. Novela zákona pôjde teraz do druhého čítania a má byť základným nástrojom na to, aby naše mestá a obce mohli peniaze použiť na to, na čo ich obyvatelia žijúci v regióne potrebujú,“ povedal minister investícií Richard Raši.

Iba v okrese Komárno bolo z rôznych operačných programov podporených viac ako 350 projektov za takmer 200 miliónov eur. Z tejto čiastky bolo vyčerpaných 197,22 milióna eur. Okrem iného sa podarilo zmodernizovať budovu Gymnázia Ľudovíta Jaroslava Šuleka v Komárne, ktorá prešla kvalitnou rekonštrukciou cez výmenu okien a dverí až po zateplenie celej fasády.

V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) bola zase podporená napríklad novostavba urgentného príjmu v Nemocnici Komárno.

Ďalšie milióny prídu do komárňanského okresu aj z nových eurofondov. Doposiaľ bolo zverejnených 126 výziev na predkladanie projektov v objeme zhruba 4,56 mld. eur.

Rekonštrukcia a modernizácia škôl

Spolu sú v harmonograme výziev na rok 2024 investičné možnosti v objeme cca 6,18 mld. eur, z čoho až 1,86 mld. eur by malo byť preinvestovaných prostredníctvom Integrovaných územných investícií (IÚI), kde výber projektov je v rozhodovacej kompetencii územia.

Starostov a primátorov sme dnes informovali aj o novom programovom období. Mesto Komárno a obce v tomto okrese sú v rámci IÚI mechanizmu oprávnené na financovanie z alokácie Rady partnerstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (RP NSK), ktorá predstavuje viac ako 142,5 mil. eur a celková alokácia pre Kooperačnú radu UMR Nové Zámky – Komárno predstavuje takmer 34 mil. eur,“ oznámil Raši.

Medzi schválenými projektovými zámermi sú napríklad rekonštrukcie a modernizácie základných škôl, rekonštrukcia budovy mestskej polície či revitalizácie medziblokových priestorov.

Minister Raši pripomenul, že k rozvoju prihraničného regiónu veľkou časťou prispieva aj program cezhraničnej spolupráce Interreg HU-SK, kde je na priority tohto územia v nových eurofondoch pripravených viac ako 160 miliónov eur. Aktuálne sa podľa neho pripravuje nová zmluva o spolupráci medzi Slovenskom a Maďarskom na ďalšie roky, ktorú by mali podpísať premiéri oboch krajín.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 25. jún 2024

horoskopy na dnes utorok 25 jun 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 25. jún 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dávajte si pozor na omyly, mali by ste potom veľa práce s ich nápravou. Možno vás potrápi trochu bolesť hlavy. Neprepínajte svoje sily, ak sa necítite vo forme, poproste o pomoc.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte chuť aj energiu niečo tvoriť. Veľa si vás v domácnosti neužijú. Nájdete si vždy dôvod, prečo nemôžete sedieť doma. Teraz si môžete dovoliť trochu sebeckosti a myslieť na svoj prospech.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Vaši známi budú potrebovať radu a vy nesklamete. Asi pôjde o oblasť, v ktorej vynikáte. Podvečer dobre sledujte každého, kto vám vojde do cesty.

Rak 22.6. - 22.7.

Peniaze zbytočne nerozhadzujte a nešpekulujte. Môžete mať veľké straty. Opatrne s novotami. V zabehaných koľajach viete lepšie chodiť.




Všetky Horoskopy pre Utorok 25. jún 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie