• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Matovičove obvinenia voči Sulíkovi zatiaľ nevyšetrujú. Reči o zodpovednosti za mŕtvych môžu byť trestným činom

Matovičove obvinenia voči Sulíkovi zatiaľ nevyšetrujú. Reči o zodpovednosti za mŕtvych môžu byť trestným činom

Matovičove vyjadrenia môžu byť trestným činom

Na pondelkovom brífingu premiér Igor Matovič (OĽaNO) opakovane obvinil ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), že včas nenakúpil antigénové testy.

Tentoraz však zašiel ďalej, keď povedal, že životmi na to doplatí 4 300 ľudí a desiatky tisíc ľudí bude trpieť celoživotnými zdravotnými problémami.

Sulík má byť podľa Matoviča okrem obetí na životoch zodpovedný aj za hospodárske škody vo výške jednej miliardy eur. Svoje tvrdenia podložil grafom s vlastnými predikciami.

Prokuratúra politikov nekomentuje

Webnoviny.sk sa pýtali polície, či sa budú premiérovými výrokmi zaoberať aj v trestnoprávnej rovine. Prezídium Policajného zboru SR odkázalo na generálnu prokuratúru, ktorá od pondelka preveruje nákup jedného milióna antigénových testov značky RaPiGen Správou štátnych hmotných rezerv SR za 3,9 milióna eur.


Podľa hovorkyne prokuratúry Jany Tökölyovej dal generálny prokurátor Maroš Žilinka pokyn na preverenie nákupu na základe premiérových tvrdení v Sobotných dialógoch RTVS o nekvalite testov.


Obvinenia, podľa ktorých je Sulík svojím konaním zodpovedný za tisícky životov a hospodárske škody, ako tvrdí Matovič, prokuratúra podľa Tökölyovej nepreveruje.

Napriek tomu, že Matovič neobvinil Sulíka prvý raz, svoje závažné tvrdenia neposunul ako trestné oznámenie orgánom činným v trestnom konaní.


Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie policajného zboru v Bratislave, vysvetľuje, že polícia alebo prokurátora musí začať konať z úradnej povinnosti vždy, ak sa dozvie o spáchaní trestného činu. Nehrá pritom rolu, či z médií alebo z trestného oznámenia.


Nemyslí si však, že by sa premiérovými tvrdeniami na adresu Sulíka mali zaoberať policajti. „Keď už, tak potom pán prokurátor,“ dodala Kurilovská.

Generálny prokurátor je podľa nej významným strážcom zákonnosti a práve on by mal takéto informácie zhodnotiť a prípadne konať alebo nekonať vo veci. Môže tým prípadne poveriť aj iného prokurátora.

Matovičove vyjadrenia môžu byť trestným činom

Webnoviny kontaktovali aj Ministerstvo vnútra SR, ktoré vedie Roman Mikulec z OĽaNO, s otázkou, či by sa premiérovými tvrdeniami, že Sulík je zodpovedný za hospodárske škody krajiny a životy občanov, mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní. Neodpovedalo.

S Matovičovými tvrdeniami sa však evidentne stotožňuje. Riaditeľka tlačového odboru rezortu Barbara Túsorová napísala, že v prvom rade je potrebné si uvedomiť, že minister hospodárstva mal uloženú úlohu, ktorú nesplnil v stanovenom časovom rámci.


„Pán Sulík nielenže nedokázal včas zaobstarať antigénové testy, zlyhal aj v príprave návrhu na testovanie vo firmách. A ak niekto zlyhal, mal by vynaložiť oveľa väčšie úsilie, ukázať svoju snahu a pokoru,“ uviedla.


Miesto toho sa podľa nej minister hospodárstva takmer mesiac nezúčastnil na zasadnutiach vlády a pokračuje v spochybňovaní krokov kabinetu. „Je absurdné, že sa pán Sulík pred médiami vyjadrí kriticky voči niečomu, čo za rokovacím stolom sám podporil,“ dodala Túsorová.

Podľa Kurilovskej je to dobrá otázka, či by sa polícia alebo prokuratúra mala zaoberať Matovičovými tvrdeniami, ale ťažko zodpovedateľná. Je však presvedčená, že politici by sa mali takýmto závažným vyjadreniam vyhýbať. Dodáva, že ich neustále vzájomné osočovanie znižuje aj vážnosť ich vyjadrení.


Dodáva, že premiérove výroky na adresu jeho koaličného partnera by mohli byť považované aj za ohováranie. „Sú to silné slová, ktoré naozaj môžu priam až naplniť skutkovú podstatu trestného činu ohovárania,“ povedala pre Webnoviny.

Problémom môže byť aj bezpečnosť

Podľa bezpečnostného experta Andora Šándora sú hádky medzi politikmi bežné všade vo svete, ale výroky slovenského premiéra považuje, vzhľadom na súčasnú situáciu, za veľmi nešťastné.


„Takéto vyjadrenia na ministra hospodárstva od jeho koaličného partnera bez toho, aby ho vyhodil z vlády, pôsobia pomerne zvláštne,“ myslí si Šándor.

Matovičove výroky skôr považuje za politiku, ktorá vychádza z jeho zlého vzťahu s ministrom hospodárstva. Upozorňuje však aj na to, že môžu občanov zneistiť.


„Čo si majú myslieť obyčajní ľudia, keď jedni z rozhodujúcich predstaviteľov vlády, ktorí majú mať na starosti úspešné zvládnutie epidémie, sa takto obviňujú?“ pýta sa Šándor.


Domnieva sa, že to môže poznačiť ochotu národa trpezlivo znášať jednotlivé obmedzenia, ktoré Slovákov čakajú, ako napríklad tretie plošné testovanie na COVID-19.


“ V zásade to bezpečnosť krajiny naruší a to z pohľadu bezpečnosti, v rámci ktorej vláda vydáva svoje rozhodnutia na základe svojej krízovej legislatívy, ale môže ich uplatňovať iba do tej doby, kým to ľudia budú znášať a kým to budú ľudia podporovať,“ vysvetľuje Šándor.

Matovič vedie so Sulíkom vojnu, ktorá môže zasiahnuť celú koalíciu

Sulík: Za nákup testov RapiGen nesú zodpovednosť Matovič a ministerstvo zdravotníctva

Matovič: Ak si niekto myslí, že si urobí biznis z protekčného očkovania svojich známych, tak je na veľkom omyle

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie