• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Matovič si vylial srdce, kritizoval novinárov aj prezidentku a hovoril o vakcíne Sputnik V (video)

Matovič si vylial srdce, kritizoval novinárov aj prezidentku a hovoril o vakcíne Sputnik V (video)

Platba za prvú dávku vakcíny Sputnik V bola zaplatená 6. apríla, ale podľa Matoviča ruská strana platbu dnes vrátila.

Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) mal vo štvrtok podvečer tlačový brífing na tému „Sputnik V. Dosť bolo klamstiev“.

Okrem iného hovoril aj o lynči a snahe dehumanizovať jeho a tiež bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO).

Kritizoval aj novinárov, ktorí podľa neho nemajú nič s elementárnou slušnosťou a obul sa aj do šéfky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠUKL) Zuzany Baťovej či prezidentky Zuzany Čaputovej.

Video: Tlačový brífing Igora Matoviča o vakcíne Sputnik V

Ako povedal Matovič, aj posledný test vakcíny Sputnik V, ktorý sa robil v Biomedicínskom centre (BMC) SAV, dopadol dobre. Išlo v poradí o štrnásty, posledný test tejto vakcíny.


Ďalej uviedol, že dnešný deň je podľa neho smutný deň pre ľudí, ktorí si dali za cieľ posledné mesiace bojovať proti Sputniku V. „Zároveň je radostný deň pre ľudí, ktorí verili, že raz sa podarí dosiahnuť, aby sa touto vakcínou dalo očkovať,“ dodal.


Všetky zo štrnástich testov dopadli „na jedničku“

Ak by tu podľa Matoviča nebola úmyselná snaha poškodiť vakcínu Sputnik V aj renomé tejto vakcíny a nebola narušená dôvera ľudí v túto vakcínu zo strany Baťovej, ktorá verejne tvrdila, že vakcíny Sputnik V využívané vo svete spája len názov, tak by sa dalo od zajtra spustiť naplno očkovanie Sputnikom V.


„Avšak vzhľadom na to, že takéto hrubé klamstvo, znevažujúce túto vakcínu, zo strany šéfky ŠÚKL bolo pustené do sveta, musíme potvrdiť tieto výsledky aj v maďarskom certifikovanom ONCL laboratóriu. Aby sme navrátili dôveru ľudí v túto vakcínu a aby sme bránili dobré meno slovenskej vedy aj vo svete,“ podotkol Matovič s tým, že ak by riaditeľka ŠÚKL nepolitkárčila a nezlyhala, tak by sa už ľudia mohli očkovať Sputnikom V.

Ako zdôraznil, pritom všetky zo štrnástich testov dopadli „na jedničku“.

Rusi nám platbu za Sputnik vrátili

Matovič priznal, že stanovisko ŠÚKL sťažilo jeho rokovanie v Moskve. Podľa neho v stanovisko išlo o blud, lebo riaditeľka ŠÚKL nemohla overiť, že by sa v 40 krajinách využívala rozličná vakcína pod názvom Sputnik V.


Ako dodal, ruskí partneri mu povedali, že za tejto situácie Sputnik V na Slovensku nenechajú a chcú, aby bol posúdený v laboratóriu, ktoré nebude robiť politiku. Matovič počas rokovania s Kirillom Dmitrievom, CEO Ruského fondu pre priame investície dostal prísľub, že ruská strana bude rešpektovať akýkoľvek výsledok, ktorý vyjde z akéhokoľvek ONCL laboratória.

Platba za prvú dávku vakcíny Sputnik V bola zaplatená 6. apríla, ale podľa Matoviča ruská strana platbu dnes vrátila. Považuje to za veľmi zlý signál. Vyjadril obavu, že keď Rusi vidia, čo sa deje so Sputnikom V na Slovensku a že aj prezidentka Čaputová zastáva riaditeľku ŠÚKL, ktorá zásadným spôsobom kazí meno Sputnika V na celom svete, tak môžeme o túto vakcínu aj definitívne prísť.


Vicepremiér nepovažuje za správne, aby sa kryli klamstvá o Sputniku V, ktoré sa šíria do celého sveta, lebo pre takéto správanie môžeme prísť o účinnú vakcínu.

Čaputová stojí za vedeckými inštitúciami

Matovič tiež uviedol, že prezidentka Čaputová je zaujatá a dodal, že v súvislosti s medializovanými informáciami o posudzovaní ruskej vakcíny Sputnik V v slovenskom laboratóriu sa hlava štátu zastala Baťovej namiesto toho, aby „odsúdila jej zlyhanie“. Expremiér opakovane vyčítal novinárom, že sú v súvislosti s touto kauzou neobjektívni a, ako dodal, „lynčujú ho“.


Baťová podľa Matoviča zlyhala, keď spochybnila vakcínu Sputnik V a uviedla, že „podľa publikovaných správ by sa Sputnik V mal používať približne v 40 krajinách sveta, no tieto vakcíny spája len názov“. Ruská strana následne chcela podľa Matoviča vrátenie vakcín.


Prezidentka Čaputová 12. apríla po návšteve ŠÚKL a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) vyhlásila, že stojí za slovenskými vedeckými inštitúciami.

„Veľmi ma mrzí, že koncom minulého týždňa zazneli vyjarenia z úst ministra financií, ktoré nepriamym spôsobom vyjadrili kritiku alebo pochybnosť na kvalitu našich inštitúcií,“ priblížila Čaputová. Doplnila, že to považuje za absolútne neprimerané a nesprávne.


Matovič vo svojom tlačovom vyhlásení 9. apríla povedal, že Rusko požiadalo Slovensko o vrátenie 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V, ktoré už na Slovensku sú. „Dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu, je, že sa cítia mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu,“ povedal Matovič.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie