• Dnes je: Sobota 06. júla 2024 meniny má Patrícia, Patrik

Lukašenko prepustí vážne chorých politických väzňov, najmenej šesť z nich už za mrežami zomrelo

Lukašenko prepustí vážne chorých politických väzňov, najmenej šesť z nich už za mrežami zomrelo

Bieloruské väznice neposkytujú väzňom lekársku starostlivosť a zbavujú ich informácií z vonkajšieho sveta.

3.7.2024 (SITA.sk) - Bieloruský vodca Alexander Lukašenko v utorok oznámil, že prepustí niektorých vážne chorých politických väzňov. Medzi väzňami, ktorí budú oslobodení, sú podľa neho aj tí, ktorí počas protivládnych protestov v roku 2020 „rozbíjali krajinu na kusy“. Koľkých oslobodia, nepovedal.

Zomrelo najmenej šesť väzňov

Je to po prvý raz od masových protestov, ktoré vyvolalo jeho spochybňované znovuzvolenie v auguste 2020, čo Lukašenko spomenul prepustenie politických väzňov z humanitárnych dôvodov.

Podľa ľudskoprávnej skupiny Viasna je v Bielorusku v súčasnosti 1 409 politických väzňov. Najmenej šesť väzňov zomrelo za mrežami, tvrdia ľudskoprávni aktivisti.

Predstaviteľ Viasny Pavel Sapelka pre agentúru AP povedal, že k začiatku mája bolo najmenej 254 politických väzňov obzvlášť ohrozených na zdraví a 91 vo vážnom stave.

V bieloruskom väzení človek rýchlo ochorie

Bieloruské väznice „mučia“ všetkých politických väzňov tým, že ich zbavujú lekárskej starostlivosti a informácií z vonkajšieho sveta, povedal Sapelka. „Zdravý človek v bieloruskom väzení rýchlo ochorie,“ skonštatoval.

Exilová opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorej manžel Siarhej je odsúdený na takmer 20 rokov väzenia, pre AP povedala, že denne v Bielorusku zatknú z politických dôvodov 15-20 ľudí.

Naliehavé prepustenie ľudí v kritickom stave nie je politická, ale humanitárna záležitosť. Mali by byť prepustení bez akýchkoľvek podmienok,“ povedala Cichanovská.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

ME vo futbale 2024: Výsledky štvrťfinále – piatok 5. júl

me vo futbale 2024 vysledky stvrtfinale piatok 5 jul

6.7.2024 (SITA.sk) - Reprezentácie Španielska a Francúzska sa v piatok prebojovali do semifinále futbalových majstrovstiev v Nemecku. Oba tieto výbery sa stretnú v boji o finále, ich súboj sa uskutoční v utorok 9. júla v Mníchove.

Španieli vo štvrťfinále vyradili domácich Nemcov. Od 51. minúty viedli gólom striedajúceho Daniho Olma, ktorý v úvode stretnutia nahradil zraneného Pedriho.

Na radosť tribún tesne pred uplynutím riadneho hracieho času vyrovnal Florian Wirtz a muselo sa predlžovať.

V extra čase rozhodol v 119. minúte Mikel Merino, ktorý hlavou hlavičkou prekonal Manuela Neuera. Duel bol rozlúčkou na reprezentačnej úrovni pre nemeckého stredopoliara Toniho Kroosa.

Vo večernom štvrťfinále medzi Francúzmi a portugalským tímom gól nepadol v riadnom hracom čase ani v predĺžení napriek šanciam na oboch stranách.

V penaltovom rozstrele sa z deviatich exekútorov pomýlil iba portugalský reprezentant Joao Felix.

Nemýlil sa jeho spoluhráč Cristiano Ronaldo, pre ktorého to bol možno posledný zápas na ME, na nasledujúcom kontinentálnom šampionáte totiž bude mať už 43 rokov.

Zaujímavosťou je, že Francúzi sú už v semifinále napriek tomu, že na turnaji ešte neskórovali z hry.

V skupine si v súboji proti výberu "krajiny galského kohúta" strelili vlastný gól Rakúšania a proti Poliakom strelil gól Kylian Mbappé z pokutového kopu, v osemfinále zdolali Belgičanom vlastným gólom Jana Vertonghena.

V sobotu sú na programe ďalšie dve štvrťfinálové stretnutia. V Düsseldorf si Angličania zmerajú sily so Švajčiarmi a v Berlíne Holanďania vyzvú Turkov.

ME vo futbale 2024 – výsledky (piatok 5. júl 2024)

  • štvrťfinále

STUTTGART

Španielsko - Nemecko 2:1 po predĺžení (1:1, 0:0)

Góly: 51. Olmo, 119. Merino - 89. Wirtz, ČK: 120.+ Carvajal (Šp.) po druhej ŽK

HAMBURG

Portugalsko - Francúzsko 0:0 po predĺžení, na pok. kopy: 3:5

ME vo futbale 2024

  • zostávajúci program

sobota 6. júla: Anglicko - Švajčiarsko (Düsseldorf, 18.00), Holandsko - Turecko (Berlín, 21.00)

semifinále

utorok 9. júla: Španielsko - Francúzsko (Mníchov, 21.00)

streda 10. júla: Holandsko/Turecko - Anglicko/Švajčiarsko (Dortmund, 21.00)

finále

nedeľa 14. júla: víťazi semifinále (Berlín, 21.00)


Počasie